La începutul lunii decembrie, tone de sardine și macrou au fost găsite plutind la suprafața mării în apropierea portului de pescuit Hakodate din Hokkaido. Oficialii din Japonia au recunoscut că încearcă să stabilească de ce peste o mie de tone de pești morți au ajuns la țărm în ultimele zile, dar neagă teoriile legate de deversările de apă de la reactoarele centralei nucleare Fukushima, transmite The Guardian.
La începutul lunii decembrie, aproximativ 1.200 de tone de sardine și macrou au fost găsite plutind la suprafața mării în largul portului de pescuit Hakodate din Hokkaido, formând o pătură de argint care se întinde pe mai mult de un kilometru.
Miercuri, oficialii din Nakiri, un oraș de pe coasta Pacificului la sute de kilometri sud de Hokkaido, s-au confruntat cu un val de 30 până la 40 de tone de sardine (sappa) și alte tipuri de pești morți, care au fost observate în zonă cu câteva zile mai devreme.
Experții iau în calcul schimbarea climei
Pescarii locali s-au chinuit să adune peștele mort, temându-se că, intrând în descompunere, carcasele lor vor scădea conținutul de oxigen al apei, ceea ce va dăuna mediului marin.
„Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat pentru Mainichi Shimbun un pescar care a lucrat în zonă timp de 25 de ani. „Abia anul trecut am început să prindem sappa în Nakiri. Mă face să mă întreb dacă ecosistemul marin se schimbă.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Experții au speculat că peștii migratori din ambele zone au rămas blocați după ce au fost urmăriți până la epuizare de chibric și alți pești răpitori. Evenimentele de mortalitate în masă pot apărea și atunci când există scăderi bruște ale temperaturii apei, determinând peștii să intre în stare de șoc, au adăugat ei.
Autoritățile neagă legătura cu deversările de la Fukushima
„Momentan nu se cunoaște cauza”, a declarat pentru ziar Mikine Fujiwara, un oficial local în domeniul pescuitului. „Plănuim să eșantionăm apa de mare la fața locului și să o examinăm pentru a descoperi cauza.”
Oficialii guvernamentali japonezi au criticat un raport din ziarul britanic Daily Mail care părea sa lege fenomenul de eliberarea de apă tratată din centrala nucleară Fukushima-Daiichi.
Raportul a menționat că peștii morți au început să apară la mal la aproape patru luni după ce instalația a început să descarce apa – care conține cantități mici de izotop radioactiv tritiu – în Pacific.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a aprobat planul, afirmând într-o evaluare a siguranței că evacuarea apei ar avea „un impact radioactiv neglijabil asupra oamenilor și a mediului”.
China, care s-a opus eliberării și a impus interzicerea fructelor de mare japoneze, a fost acuzată de ipocrizie, deoarece propriile centrale nucleare pompează în mod obișnuit ape uzate cu niveluri mai mari de tritiu decât cele găsite în evacuarea Fukushima.
„Suntem îngrijorați de informațiile nefondate”, a declarat un oficial al agenției japoneze de pescuit pentru Asahi Shimbun.
Imaginile cu peștii au fost distribuite masiv pe rețelele de socializare – multe fiind însoțite de teoriile conspirației de la Fukushima.
„Nu s-au găsit anomalii în rezultatele anchetelor de monitorizare a apei”, a spus agenția de pescuit, referindu-se la apa care a fost pompată din uzina Fukushima până acum. „Suntem îngrijorați de proliferarea informațiilor care nu se bazează pe dovezi științifice.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cooperativele de pescuit din Fukushima avertiseră că descărcarea apei tratate la Fukushima ar afecta în continuare reputația fructelor de mare.
Oficialii orașului din Hakodate i-au îndemnat pe localnici să nu consume peștele eșuat, după ce oamenii au început să-l adune de pe mal pentru a-l vinde sau a-l mânca.
„Nu știm sigur în ce circumstanțe au murit acești pești, așa că nu recomand să-i consumăm”, a spus Takashi Fujioka, cercetător în domeniul pescuitului.