Vasile Strungaru, agricultor: Dacă nu plouă, aici nu realizăm nici un fel de producţie sau cel mult 4-500 de kilograme de grâu.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: În zona Moldovei spre exemplu au căzut în medie 20,6 milimetri faţă de o valoare normală de 64,4 milimetri. Indică pentru anul 2015 instalarea secetei pedologice în Moldova şi Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei, precum şi în sud-estul Olteniei.
Cu alte cuvinte, toată ţara este cuprinsă de secetă. Salvarea fermierilor ar fi putut veni de la sistemele de irigaţii. Însă acestea sunt funcţionale doar pe aproximativ 800.000 de hectare, mai puţin de 10% din suprafaţa arabilă a României.
Valentin Andronache, reprezentantul unei firme de automatizări în agricultură: Sunt necesare staţii de pompare, sisteme de înmagazinare şi stocare a resursei de apă. Trăim într-o eră a tehnologiei. Au trecut vremurile când apelam la divinitate să invocăm ploaia.
Din cauza secetei, plantele nu au crescut suficient, iar fermierii estimează că nu vor obţine nici jumătate din producţia de anul trecut. Ceea ce ar duce la creşterea preţurilor la legume şi fructe şi la dezechilibrarea întregii economii.