Daniel Vizman este cercetător în singurul laborator din România în care sunt dezvoltate cristale de siliciu, cel de la Universitatea de Vest din Timişoara. În 1996, el a participat, alături de specialişti din Germania, la realizarea unui studiu privind cristalizarea siliciului. Rezultatele au fost transformate într-un program informatic.
„E vorba de transferul de căldură, de curgerea topiturii, a fluidelor din interior, de procesele de solidificare. Pentru asta s-a dezvoltat un program pe calculator”, explică prof. dr. Daniel Vizman, cercetător la Facultatea de Fizică.
Marile firme producătoare de electronice din Japonia şi din Coreea de Sud sunt foarte interesate de rezultatele cercetătorului român.
În România nu se fabrică astfel de cristale, din cauza costurilor foarte mari. De altfel, la nivel mondial, 80% din cristalele de siliciu sunt obţinute în ţările asiatice.
„Dacă vă uitați la panou, fiecare celulă solară este realizată printr-o asemenea plăcuță de siliciu”, spune Marius Paulescu, specialist în testarea de panouri solare.
Chiar și aparatele care în zilele noastre par o banalitate, cum ar fi televizorul sau telefonul mobil, au în componența lor o plăcuță din cristal de siliciu. Aceasta este practic baza microprocesorului.
Pentru munca sa, Daniel Vizman a fost premiat recent de Academia Română. Următorul său proiect se derulează în colaborare cu cercetătorii de la Măgurele, unde va funcţiona cel mai mare laser din lume.