Firma de salubritate din Cluj strânge, zilnic, 900 de tone de gunoi. Unicul depozit de deşeuri din judeţ a fost definitiv închis şi acum toate deşeurile vor fi transportate la Alba Iulia.
Asta înseamă drumuri zilnice de 200 de kilometri, dus-întors. Iar costurile suplimentare ale firmei de salubritate se vor vedea, peste câteva zile, în tarifele plătite de clujeni.
Ioan Slati, reprezentant firmă de salubritate: „Transportăm și o să vedem pe viitor ce înseamnă costuri. Nu putem avea la momentul de față costuri. În momentul când se fac câteva zile, da, o să ne putem da seama ce înseamnă transportul și să vedem cum e mai bine”.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Suntem în pline negocieri cu transportatorii, cu prețurile. Sunt niște probleme complexe și extrem de dificile și delicate de rezolvat”.
Autorităţile locale spun că județul Cluj este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri din România. Aproximativ 335.000 tone de gunoi sunt adunate în fiecare an. Asta înseamnă 481 de kilograme per locuitor. Un nou depozit va fi deschis abia peste doi ani.
Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj: „Consiliul Judeţean, până la finele anului 2017, trebuie să termine centru de management integrat al deșeurilor care sunt bani pe fonduri europene. Adică cum știu toți cetățenii, groapa nouă”.
Închiderea gropii de gunoi lasă fără sursă de venit zeci de familii de romi.
Rampa de deşeuri proaspăt închisă va fi ecologizată în următoarele 12 luni.