Reducerea risipei alimentare ajută la combaterea schimbărilor climatice

Data publicării:
frigider-alimente-GettyImages

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Agricultura are un impact major asupra schimbărilor climatice, în 2010 fiind responsabilă pentru mai mult de 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Evitarea risipei alimentare ar duce la eliminarea emisiilor inutile de gaze cu efect de seră și ar contribui la combaterea schimbărilor climatice”, a declarat unul din autorii studiului, Prajal Pradhan.

Un procent cuprins între 30 și 40% din alimentele produse la nivel mondial nu sunt niciodată consumate deoarece se alterează după recoltare sau în timpul transportului sau pur și simplu sunt aruncate de magazine și consumatori. Procentul alimentelor risipite este așteptat să crească semnificativ dacă economiile emergente precum China și India adoptă obiceiurile alimentare occidentale, printre care și o modificare a dietei prin creșterea consumului de carne.

Potrivit studiului publicat în Environmental Science & Technology journal, pe măsură ce țările sărace se dezvoltă și populația lumii crește, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu risipa alimentară ar putea crește de la 0,5 gigatone de CO2 pe an până la 1,9 — 2,5 gigatone de CO2 pe an la mijlocul acestui secol.

Cercetătorii au analizat cerințele alimentare în trecut și în diferite scenarii viitoare și au descoperit că deși media globală a necesarului alimentar al unei persoane a rămas constant, în ultimele cinci decenii alimentele disponibile au crescut rapid, astfel că emisiile de gaze cu efect de seră care au legătură cu surplusul alimentar au crescut cu peste 300%. Și mai important, țările bogate tind să consume mai multă hrană decât este sănătos sau pur și simplu să o risipească.

Studiul nu menționează modul în care consumul alimentar ar putea fi diminuat, dar inițiative pentru abordarea acestei probleme au apărut deja atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în luna ianuarie un număr de 30 de directori de companii, oficiali guvernamentali, centre de cercetare și organizații caritabile au demarat o inițiativă destinată reducerii la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...