Raport: Activiștii de mediu sunt vânați de autorități în democrațiile occidentale. ONG-urile cer să fie protejat dreptul la proteste

Data publicării:
Greenpeace action on the sidelines of the Nuclear SummitE BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 21: Action organized by Greenpeace o
În Europa, SUA și Marea Britanie, autoritățile au răspuns protestelor non-violente împotriva schimbărilor climatice prin arestări în masă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Țările bogate și democratice folosesc măsuri dure și punitive, adesea nejustificate legal, pentru a reduce la tăcere activiștii de mediu și a înăbuși protestele împotriva combustibililor fosili, care trag un semnal de alarmă privind schimbările climatice, potrivit unui raport publicat marți de Climate Rights International. 

Un raport al Climate Rights International dezvăluie tratamentul din ce în ce mai dur aplicat activiștilor de mediu care protestează pe tema schimbărilor climatice din Australia, Germania, Franța, Țările de Jos, Suedia, Marea Britanie și SUA, informează The Guardian.

S-a constatat că represiunea din aceste țări – inclusiv pedepse lungi cu închisoarea, detenție preventivă și hărțuire – a fost o încălcare a responsabilității legale a guvernelor de a proteja drepturile fundamentale la libertatea de exprimare, întrunire și asociere.

De asemenea, evidențiază modul în care aceleași guverne critică frecvent regimurile din țările în curs de dezvoltare pentru că nu respectă dreptul de a protesta pașnic.

Guvernele au prea des o viziune atât de puternică și de principii cu privire la dreptul la proteste pașnice în alte țări – dar când nu le plac anumite tipuri de proteste acasă, adoptă legi și trimit poliția pentru a le opri”, a spus Brad Adams, director la Climate Rights International.

În Europa, SUA și Marea Britanie, autoritățile au răspuns protestelor non-violente împotriva schimbărilor climatice prin arestări în masă și noi legi draconice care au dus la pedepse lungi cu închisoarea. În unele cazuri, cei care au luat parte au fost etichetați drept huligani, sabotori sau ecoteroriști de către politicieni și mass-media.

Susținători importanți pentru drepturile omului și militanți pentru mediu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la represiune și au cerut guvernelor să protejeze dreptul la proteste non-violente.

Acești apărători încearcă practic să salveze planeta și, prin aceasta, salvează umanitatea”, a declarat Mary Lawlor, raportorul special al ONU pentru apărătorii drepturilor omului, pentru The Guardian anul trecut. „Aceștia sunt oameni pe care ar trebui să îi protejăm, dar sunt văzuți de guverne și corporații ca o amenințare care trebuie neutralizată. În cele din urmă, este vorba despre putere și economie.

Creșterea crizei climatice a dus la temperaturi record în întreaga lume în 2024, provocând penurie de alimente, strămutări și dificultăți economice – precum și incendii și inundații mortale.

Dar raportul a constatat că, în loc să se ia măsuri urgente pentru a reduce rapid utilizarea combustibililor fosili și a opri colapsul ecologic, multe țări relativ bogate s-au concentrat în schimb asupra celor care încearcă să-i oprească pe cei care trag alarma participând la proteste și nesupunere civilă.

Nu trebuie să fiți de acord cu tactica activiștilor pentru schimbări climatice pentru a înțelege importanța apărării drepturilor lor la protest și la libertatea de exprimare”, a spus Adams. „În loc să închidă protestatarii împotriva schimbărilor climatice și să submineze libertățile civile, guvernele ar trebui să asculte apelul lor de a lua măsuri urgente pentru a aborda criza climatică”.

Autorii raportului au evidențiat mai multe exemple de țări dezvoltate care laudă importanța dreptului de a protesta pe scena internațională, în același timp cu reprimări dure și punitive în țară.

Salutând un raport al ONU în iulie anul acesta, guvernul Regatului Unit a transmis că „aceste drepturi [la întrunire pașnică și la protest] sunt esențiale pentru funcționarea societății, oferind o platformă pentru cetățeni pentru a susține o schimbare pozitivă. Cu toate acestea, spațiul civic este din ce în ce mai contestat, deoarece guvernele și actorii autoritari, care se simt vulnerabili la control și responsabilitate, caută să reducă la tăcere disidența.”

Ce a mai constatat raportul de marți:

  • Record de pedepse cu închisoarea pentru proteste non-violente în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Germania și SUA;
  • Arestări preventive și detenție pentru cei suspectați că plănuiesc proteste pașnice;
  • Au fost adoptate noi legi draconice pentru a face ca marea majoritate a protestelor pașnice să fie considerate ilegale;
  • Măsuri pentru a împiedica judecătorii și/sau jurații să audă despre motivația oamenilor de a lua parte la proteste, în timpul proceselor, despre care criticii spun că subminează în mod fundamental dreptul la un proces echitabil.

Climate Rights International a cerut guvernelor democratice din întreaga lume să oprească represiunea autoritară și să protejeze drepturile oamenilor de a protesta.

Guvernele ar trebui să vadă protestatarii și activiștii împotriva schimbărilor climatice ca aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice, nu criminali”, a spus Adams. „Reprimarea protestelor pașnice nu este doar o încălcare a drepturilor lor fundamentale, ci poate fi folosită și de guvernele represive ca undă verde pentru a urmări apărătorii climatului, mediului și drepturilor omului din țările lor.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu pentru toți românii cu centrale termice de apartament. Cât plătești pentru această procedură...
Digi FM
Anunțul făcut de avocații gimnastei americane Jordan Chiles
Pro FM
Demi Lovato, despre gustul dulce-amărui al faimei: "A fost tot ce mi-am dorit, dar m-am simțit mizerabil"
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu