Arhitecţii au început să transforme cartierului fostului şantier naval din Malmo la începutul anilor 2000. Treptat, halele industriale au fost înlocuite de case, magazine şi clădiri de birouri, iar pentru alimentarea cu energie a acestora au fost alese soluţii ecologice - panouri solare sau turbine eoliene.
„A fost o provocare pentru viitor, desigur, şi era bazată pe faptul că atât de multe regiuni deja construite erau ecologice, pentru oamenii foarte determinaţi, care vor cu adevărat să schimbe lumea şi să facă sacrificii”, a spus Eva Dalman, arhitect.
Acum, clădirile sunt alimentate cu energia electică produsă de centralele eoliene, automobilele au lăsat locul bicicletelor, iar apa este filtrată prin sisteme speciale. De asemenea, rezervoare geotermale uriaşe asigură apa caldă pentru utilizarea zilnică şi încălzire.
„Au fost mari ambiţii în domeniul arhitectural, au fost soluţii în domeniul energiei şi alte lucruri de analizat”, a declarat Christer Larsson, director în Primăria Malmo
De asemenea, în Malmo, transportul public este asigurat de autobuze alimentate cu biogaz provenit din resturile alimentare. Arhitecţii suedezi şi edilii speră ca întreg oraşul Malmo să fie alimentat cu energie regenerabilă până în anul 2030.