Alexandru Popescu are 46 de ani şi în urmă cu o lună şi jumătate a pornit într-o aventură care se va încheia abia în capitala Uniunii Europene. Îmbrăcat cu un tricou inscripţionat cu mesaje împotriva fracturării hidraulice, scrise în limba maghiară, el se pregătea marţi dimineaţa să părăsească România, prin vama Borş.
"Voi merge pe jos până la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj: Românii nu vor gaze de şist şi cianură şi nici europenii nu vor asta."
În marşul de 90 de zile, Alexandru Popescu va parcurge trei mii de kilometri, ceea ce înseamnă o medie de peste 30 de kilometri pe zi. Banii pentru călătorie provin din vânzarea propriei colecţii filatelice, pentru că nu a găsit niciun sponsor care să-l ajute.
"Nici să mâncăm nu este uşor, dorm în funcţie de oameni. Dacă ne primesc în cazare dormim la ei, dacă nu dormim în cort sau sub cerul liber, nu este nicio problemă", spune ecologistul.
În Oradea, prahoveanul a fost întâmpinat de o mână de ecologişti locali.
"Europa e unită împotriva gazelor de şist şi a fracturării hidraulice", spune Adina Pop.
"El face un maraton în fiecare zi, timp de aproape 90 de zile, pentru a ne apăra nouă viitorul. Eu îl consider un erou al zilelor noastre", este de părere Orlando Balaş.
Alexandru Popescu nu este la prima formă de protest împotriva exploatării resurselor prin metode neconvenţionale. În decembrie 2013, el a intrat în greva foamei pentru 22 de zile, în semn de solidaritate cu ţăranii din Pungeşti, care se opuneau exploatării gazelor de şist de compania Chevron.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă