Primul draft al acordului pentru climă de la COP 27. „Președinția Cop27 împinge pedala la fund pe autostradă spre iadul climatic”
Primul draft al acordului de la summitul COP27 asupra climei din Egipt ar menține ținta de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de era preindustrială, dar lasă multe dintre cele mai controversate probleme nerezolvate înainte de ziua de vineri, atrunci când este programat finalul evenimentului din stațiunea Sharm El-Sheikh, notează Reuters.
Cele mai importante prevederi din draft:
- Nu există detalii despre un fond pentru finanțarea pierderilor și daunelor pentru țările sărace
- Documentul „salută” faptul că părțile au convenit pentru prima dată să includă „chestiuni legate de acordurile de finanțare care răspund la pierderi și daune” pe agenda summitului.
- Nu se cere o reducere treptată a tuturor combustibililor fosili
- Se subliniază importanța de a depune toate eforturile pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris de a menține temperatura medie globală cu mult sub 2°C și de a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C.
Președinția COP27 a Egiptului i-a îndemnat pe negociatori să-și depășească diferențele, în timp ce națiunile sărace au criticat draftul, spunând că acesta este lipsit de ambiție pentru că în el nu se abordează nevoia lor de bani pentru a face față pagubelor deja provocate de furtunile, secetele și inundațiile cauzate de criza climatică.
„Timpul nu este de partea noastră, haideți să ne unim acum și să livrăm un acord până vineri”, a spus președintele COP27, Sameh Shoukry, într-o scrisoare către delegați publicată joi.
Proiectul de 20 de pagini pentru un acord final repetă obiectivul Pactului Climatic de la Glasgow de anul trecut de a limita încălzirea la 1,5 C și „salută” faptul că delegații au început pentru prima dată discuții privind lansarea unui așa-numit fond de pierderi și daune pentru țările care sunt devastate de impactul climatic.
Reprezentantul special al SUA pentru climă, John Kerry, a declarat săptămâna trecută că câteva dintre cele aproape 200 de țări reunite pentru discuțiile de la Sharm el-Sheikh s-au opus limbajului în jurul valorii de 1,5°C, nivelul de încălzire dincolo de care oamenii de știință spun că impactul schimbărilor climatice este periculos. Kerry a refuzat să numească țările.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
De asemenea, oficialul american a avut o întâlnire cu ușile închise joi cu omologul său chinez Xie Zhenhua la summitul din Egipt, dar nu a spus ce au discutat. „Facem progrese. Să lăsăm discuțiile să continue”, le-a spus Kerry jurnaliștilor după ce a părăsit întâlnirea.
La rândul său, oficialul chinez a spus că că China nu s-a opus includerii țintei de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de era preindustrială.
China și Statele Unite, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, au convenit la începutul acestei săptămâni să-și reia cooperarea în domeniul climatic, după o pauză cauzată de tensiunile diplomatice din Taiwan.
Subliniind frustrările legate de discuțiile de până acum, o delegație din Marea Britanie, Uniunea Europeană și Canada s-a întâlnit joi cu președintele COP27, Shoukry, pentru a atrage atenția asupra lacunelor din textele actuale de negociere și pentru a-și exprima opinia că discuțiile nu ar trebui lăsate să eșueze.
„Există încă multe lacune în texte”, a declarat un purtător de cuvânt al președinției britanice COP26, care a găzduit summitul climatic de anul trecut de la Glasgow. „Egiptul trebuie să construiască pe ceea ce s-a construit înainte”, a adăugat oficialul britanic.
Unde sunt banii?
Țările vulnerabile la schimbările climatice, inclusiv țările insulare mici, au subliniat la COP27 că, deși proiectul de acord menționează capitolul de pierderi și daune, acesta nu include detalii pentru lansarea unui fond - o cerință cheie în discuțiile despre care delegații și-au manifestat îngrijorarea că ar putea bloca un acord final.
Țările bogate s-au opus de ani de zile unui fond pentru pierderi și daune din teamă că lansarea acestuia ar putea să deschidă calea către o răspundere financiară nesfârșită pentru contribuția lor istorică la schimbările climatice.
„Orice altceva decât înființarea unui fond pentru pierderi și daune la acest COP este o trădare a oamenilor care muncesc atât de mult pentru a curăța acest mediu și a oamenilor care luptă pentru umanitate”, a declarat Molwyn Joseph, ministrul Mediului din Antigua și Barbuda.
Proiectul repetă, de asemenea, cererea Acordului de la Glasgow ca țările să accelereze măsurile pentru reducerea treptată a energiei pe bază de cărbune, în ciuda unei propuneri din partea Indiei și a Uniunii Europene de a extinde limbajul la toți combustibilii fosili.
Documentul îndeamnă țările să „elimine treptat și să raționalizeze subvențiile ineficiente pentru combustibilii fosili” - o ușoară modificare a acordului de la Glasgow, care nu a inclus cuvântul „raționalizare”.
„În loc de o referire la eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili avem o versiune și mai slabă a limbajului în jurul cărbunelui și subvențiilor pentru combustibili fosili decât anul trecut”, a spus Catherine Abreu, expertă climatică în cadrul ONG-ului de mediu E3G.
Vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabil pentru pentru politicile climatice ale UE, Frans Timmermans, a declarat că primul proiect lasă mult de dorit.
„Textul acesta mai are nevoie de multă muncă”, a declarat Timmermans pentru Reuters. „Așadar, vom continua discuțiile și ne vom oferi contribuția, sperând că putem găsi acest punct comun înainte de încheierea COP”.
COP 27 se inspiră din COP 26
În ceea ce privește limitarea creșterii temperaturii globale, documentul reflectă limbajul inclus în acordul COP26 de anul trecut.
Acesta subliniază „importanța de a depune toate eforturile la toate nivelurile pentru a atinge obiectivul de temperatură al Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale”.
Temperaturile au crescut deja cu 1,1°C și se estimează că vor trece de 1,5°C fără reduceri rapide și profunde ale emisiilor în acest deceniu.
Printre alte probleme nerezolvate se numără apelurile pentru consolidarea unui obiectiv global de finanțare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se adapteze la impactul unei lumi mai calde și planurile de consolidare a obiectivelor de reducere a emisiilor generate de încălzirea climei.
Conform The Guardian, documentul etichetat drept „non-paper”, indică faptul că delegații sunt departe de versiunea finală.
Reacția inițială a multora dintre participanți a fost una de dezamăgire și îngrijorare față de ritmul progresului. Având atât de multe de rezolvat, se crede este puțin probabil ca conferința să se termine la timp.
Jurnaliștii britanici spun că summitul din Egipt se va lungi probabil pe durata întregului weekend, deoarece țările se ceartă asupra a ceea ce ar trebui și nu ar trebui să fie inclus în formularea finală a acordului.
„Am venit la Sharm el-Sheikh pentru a cere acțiuni reale pentru îndeplinirea și depășirea angajamentelor de finanțare și adaptare la schimbările climatice, eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili și ca țările bogate să plătească pentru pierderile și daunele aduse celor mai vulnerabile comunități în țările în curs de dezvoltare prin convenirea unui fond de finanțare a pierderilor și daunelor. Nimic din toate acestea nu este oferit în acest proiect. Justiția climatică nu va fi îndeplinită dacă la acest COP nu vor fi îndeplinite aceste cerințe. Președinția Cop27 împinge pedala la fund pe autostradă spre iadul climatic. Este timpul să punem capăt negării, epoca combustibililor fosili trebuie să se încheie rapid”, a declarat Yeb Saño, șeful delegației Greenpeace International la GOP27.
„După încurajarea limbajului propus de India și susținut de UE și chiar de SUA, limbajul din proiectul privind eliminarea treptată a combustibililor fosili este mult prea slab, referindu-se doar la „cărbunele”. Ceea ce avem nevoie este o eliminare treaptă și echitabilă a tuturor combustibililor fosili dacă vrem să ne asigurăm că temperatura lumii nu crește peste 1,5 grade Celsius. Limbajul financiar este la fel de slab. Criza climatică globală nu poate fi rezolvată decât dacă țările bogate iau măsuri rapid, inclusiv prin acordarea de finanțare țărilor în curs de dezvoltare”, a transmis și ONG-ul internațional ActionAid.
Johan Rockström, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, îl citează că ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Arabiei Saudite, care a spus la COP 27 că combaterea schimbărilor climatice „nu este despre combustibili fosili”. Rockström comentează declarația și spune că este ca și cum ai spune că economia nu este despre bani, precizând că singura cale către un viitor gestionabil pentru umanitate este să începem eliminarea treptată a combustibililor fosili.
NOTĂ EDITORIALĂ: Draftul reprezintă doar baza pentru ultimele negocieri și este de așteptat să sufere numeroase modificări până la finalul COP 27.
Editor : Marco Badea
- Etichete:
- egipt
- schimbari climatice
- cop 27
- acord climatic
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News