Piste pentru biciclete şi pentru atletism, un centru ştiinţific sunt câteva dintre proiectele pe care cei doi proaspeţi administratori ai Deltei Văcăreşti, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti şi Primăria Capitalei, vor să le realizeze în acest an. Considerat cel mai mare parc natural urban din Europa, Delta dintre blocuri a fost declarată anul trecut arie protejată, iar zilele acestea Ministerul Mediului a desemnat administratorii zonei, relatează Digi24.
Întins pe 183 de hectare, Parcul Natural Văcăreşti este casa pentru 100 de specii de păsări. Ministerul Mediului l-a dat pe mâna Primăriei şi a unui consorţiu de instituţii de cercetare şi asociaţii de mediu. Împreună, aceştia trebuie să conserve zonă, dar în acelaşi timp să o transforme într-o atracţie pentru bucureşteni.
„Ne dorim ca Parcul Natural Văcăreşti să devină un centru de excelenţă pentru protecţia şi conservarea naturii, pentru educaţie, pe cercetare şi turism sustenabil”, spune Dan Bărbulescu, preşedinte Asociația Parcului Național Văcărești.
Administatorii speră ca în primăvară să înceapă pregătirile pentru amenajarea zonei.
„Digul se pretează la construcția unei piste de cicloturism pe care deja o avem în vedere sau o pista de alergare sau zone de belvedere sau zone de observații ornitologice”, afirmă Dan Bărbulescu.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că întreg planul de management al zonei ar putea dura şi doi ani.
„Se va elabora un plan de management unde se va executa o zonare a ariei naturale protejate. Ne dorim să elaboram proiecte in primul rand de cercetare, educatie in ceea ce priveste, educatia ecologica si bineinteles sa dezvoltam zona dpv turistic”, spune Oana Grigore, director Direcția de Mediu.
Delta Văcăreşti este de interes şi pentru cercetătorii de la Facultatea de Biologie de la Universitatea din Bucureşti.
„Pentru noi prezintă interes din punct de vedere ştiințific. Este o zonă inedită în mijlocul orașului. O zonă umedă foarte complexă cu o biodiversitate bogată. Este un laborator în natură pentru studenții facultății noastre indiferent de spcilaizări”, spune Carmen Postolache, decanul Facultăţii de Biologie.
„Zona are un potențial deosbit în special pentru secția de ecologie. Pentru noi este o zonă vie în care pe viu, în mod concret, studenții pot să vadă ce înseamnă organizarea restaurării zonei respective”, afirmă Virgil Iordache, cercetător, profesor la facultatea de Biologie.
Unicitatea Deltei Văcăreşti nu îi atrage doar pe studenţi.
Ministerul Mediului a anunţat că anul acesta ar urma să înfiinţeze o administraţie specială pentru acest parc natural. Instituţie care ar urma să aibă buget propriu. Tot din luna martie, Primăria Capitalei va asigura banii pentru paza parcului ca să nu mai existe riscul unor incendiii ca cele din anii trecuţi.