Se schimbă regulile pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, a anunțat în exclusivitate la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet. El spune că sistemul trebuie modificat astfel încât să fie mai ușor de accesat și de cei care nu știu să folosească rapid un computer. Reacția vine după ce înscrierile în cadrul celor 5 sesiuni din 2024 s-au terminat într-un timp foarte scurt și au existat chiar suspiciuni de fraudă realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Noi reguli pentru Programul Casa Verde
În contextul în care înscrierile în cadrul celor 5 sesiuni din 2024 s-au încheiat în aproximativ două minute, Mircea Fechet a declarat că nu vrea să transforme Programul Casa Verde într-o olimpiadă digitală unde au câștig de cauză cei care sunt mai rapizi și că pe viitor Ministerul Mediului va lua în calcul metode prin care românii să beneficieze de „tratament egal”.
„Vreo 35% dacă-mi amintesc eu bine, iar cea mai mare parte a aplicanților, respectiv peste 60% au introdus aceste documente într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%. (...) În același timp însă, nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale. Asta înseamnă că va trebui să ne gândim la niște factori de departajare, va trebui să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, spune ministrul Fechet.
Suspiciuni de fraudă
Asociația Prosumatorilor din România susține că înscrierile în Programul Casa Verde 2024 s-au terminat într-un timp atât de scurt, încât ridică suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, bugetul pentru București – Ilfov s-a epuizat într-un timp-record, respectiv 1 minut și 5 secunde. Iar Asociația Prosumatorilor susține că, deși înscrierea într-un minut nu pare exagerată, suspiciunile de fraudă vin din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.
În replică, AFM susține că până acum nu există dovezi că ar fi fost încercări de fraudă.
„AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administrația Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, a transmis AFM.
În ce privește o posibilă fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale la programul Casa Verde, Mircea Fechet a spus: „Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați, fără îndoială, vor plăti”.
Bugetul total al schemei în acest an a fost de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Editor : C.L.B.