Suspiciuni legate de folosirea inteligenței artificiale pentru accesul în programul Casa Verde. „Sub capacitățile umane de înscriere”

Data publicării:
voltaice casa verde
Panouri fotovoltaice. Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Asociaţia Prosumatorilor propune ca dosarele validate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul viitoarelor sesiuni Casa Verde Fotovoltaic să fie "extrase" aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar, scrie Agerpres. Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) precizează vineri, într-un comunicat, că au făcut această propunere deoarece există suspiciuni de implicare AI şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024.

"Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti - Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de "ajutor" contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser - programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori", se menţionează în comunicat.

Record la București-Ilfov: 1 minut

Conform sursei citate, Bucureşti - Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare.

"Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni "literaţi" în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?", se mai precizează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii APCE consideră "viciat" procesul de înregistrare.

În urma discuţiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind "robotizarea" înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligenţa Artificială.

„Sub capacitățile umane”

Pentru a demonstra acest lucru, Asociaţia Prosumatorilor din România a cerut oficial către AFM să informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.

"Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie", se mai spune în comunicat.

Propuneri de soluții pentru viitoare sesiuni

Prin urmare, reprezentanţii APCE propun soluţii pentru viitoarele sesiuni Casa Verde Fotovoltaic.

"Având în vedere implicarea unor "mercenari" din zona IT-ului în procesul de înscriere, cu implicaţii posibil grave legate de transmiterea datelor personale, programul actual a devenit un fel de "loterie" în care unii îşi cumpără şansele de a câştiga lozul câştigător", se menţionează în comunicat.

Astfel, APCE propune ca viitoarele programe să fie cu adevărat o loterie.

Asociaţia Prosumatorilor propune ca toţi doritorii să depună documentele cerute de programul AFM pe zonele respective, iar dosarele validate să fie "extrase" aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

"În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor", se mai spune în comunicat.

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...