Petrol extras de microbi

Data publicării:
GettyImages-80864706

Cu toate sortimentele de petrol sub pragul de 50 de dolari pe baril, companiile din industria petrolului au început să strângă cureaua. Halliburton a dat deja afară 16.000 de angajaţi, iar Total va extrage mai puţin petrol pentru a micşora cheltuielile.

Însă frânarea activităţii şi disponibilizările pot fi evitate dacă giganţii energetici găsesc o modalitate prin care să extragă aceleaşi cantităţi de ţiţei şi gaz la preţ mai mic.

Aşa se face că industria petrolieră a intrat într-o cursă a inovaţiei. Shell şi o companie mică de servicii petroliere, WellDog, au descoperit o tehnică prin care cele mai bune zăcăminte pot fi găsite prin lansarea de fotoni în subteran şi analizarea lor după ce ricoşează înapoi.

O altă companie inovatoare, Glori Energy creşte eficienţa zăcămintelor exploatate de norvegienii de la Statoil cu ajutorul microbilor. Microorganismele se ataşează de moleculele de petrol, generează gaze şi le ajută să iasă mai uşor la suprafaţă.

Stuart Page, director general Glori Energy: „Este o tehnologie revoluționară și schimbă procesele industriei petroliere.”

Chiar și gigantul Halliburton se transformă dintr-o companie de foraj într-una tehnologică. A început să monitorizeze săpăturile subterane cu ajutorul fibrei optice astfel încât utilajele să aibă precizie maximă.

GroundMetrics, o companie recent înființată în SanDiego, folosește undele electromagnetice pentru a găsi mai ușor zăcăminte.

Matematica simplă arată că industria petrolieră poate fi pe profit doar dacă extracția este făcută la un cost mai mic decât prețul petrolului. Iar prețul ar putea rămâne la un nivel scăzut pentru o lungă perioadă de acum încolo.

Pentru companiile energetice, cea mai ieftină soluție este reciclarea zăcămintelor deja exploatate prin tehnici noi, mai eficiente. Americanii de la DevonEnergy folosesc un nisip mai fin ca să stoarcă până la ultima picătura șisturile din care deja au scos cantități mari de petrol și gaze.

Compania are un întreg laborator în care dezvoltă noi tehnologii petroliere și nu este singura. Divizia de hidrocarburi a General Electric a anunțat că își va majora investițiile în cercetare și dezvoltare. Iar aceasta este o tendință la nivelul întregii industrii care cheltuiește mai puțini bani pentru instalarea de sonde noi și își canalizează banii spre eficientizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani