Petrol extras de microbi

Data publicării:
GettyImages-80864706

Cu toate sortimentele de petrol sub pragul de 50 de dolari pe baril, companiile din industria petrolului au început să strângă cureaua. Halliburton a dat deja afară 16.000 de angajaţi, iar Total va extrage mai puţin petrol pentru a micşora cheltuielile.

Însă frânarea activităţii şi disponibilizările pot fi evitate dacă giganţii energetici găsesc o modalitate prin care să extragă aceleaşi cantităţi de ţiţei şi gaz la preţ mai mic.

Aşa se face că industria petrolieră a intrat într-o cursă a inovaţiei. Shell şi o companie mică de servicii petroliere, WellDog, au descoperit o tehnică prin care cele mai bune zăcăminte pot fi găsite prin lansarea de fotoni în subteran şi analizarea lor după ce ricoşează înapoi.

O altă companie inovatoare, Glori Energy creşte eficienţa zăcămintelor exploatate de norvegienii de la Statoil cu ajutorul microbilor. Microorganismele se ataşează de moleculele de petrol, generează gaze şi le ajută să iasă mai uşor la suprafaţă.

Stuart Page, director general Glori Energy: „Este o tehnologie revoluționară și schimbă procesele industriei petroliere.”

Chiar și gigantul Halliburton se transformă dintr-o companie de foraj într-una tehnologică. A început să monitorizeze săpăturile subterane cu ajutorul fibrei optice astfel încât utilajele să aibă precizie maximă.

GroundMetrics, o companie recent înființată în SanDiego, folosește undele electromagnetice pentru a găsi mai ușor zăcăminte.

Matematica simplă arată că industria petrolieră poate fi pe profit doar dacă extracția este făcută la un cost mai mic decât prețul petrolului. Iar prețul ar putea rămâne la un nivel scăzut pentru o lungă perioadă de acum încolo.

Pentru companiile energetice, cea mai ieftină soluție este reciclarea zăcămintelor deja exploatate prin tehnici noi, mai eficiente. Americanii de la DevonEnergy folosesc un nisip mai fin ca să stoarcă până la ultima picătura șisturile din care deja au scos cantități mari de petrol și gaze.

Compania are un întreg laborator în care dezvoltă noi tehnologii petroliere și nu este singura. Divizia de hidrocarburi a General Electric a anunțat că își va majora investițiile în cercetare și dezvoltare. Iar aceasta este o tendință la nivelul întregii industrii care cheltuiește mai puțini bani pentru instalarea de sonde noi și își canalizează banii spre eficientizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...