Peste 100 de arbori bătrâni și degradați vor fi tăiați din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Copacii pun în pericol atât monumentul istoric, cât și siguranța turiștilor sau a angajaților. Numai anul trecut 25 de fagi bătrâni s-au prăbușit din cauza vântului puternic și au distrus iremediabil bucăți de zid din cetatea dacică.
”Suprafața totală a Sarmisegetuzei depășește 200 de hectare. Situl arheologic are 18,3 hectare, iar din această zonă, 103 arbori bătrâni și degradați au fost deja marcați pentru tăiere”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.
Fosta capitală a statului dac este înconjurată de pădure. Mulți arbori au peste 200-300 de ani și cântăresc fiecare cel puțin 20 de tone. Un copac căzut poate oricând să distrugă bucăți din sit sau să îi rănească pe turiști. Așa s-a întâmplat și anul trecut, când o singură creangă, de 2 tone, s-a prăbușit peste o porțiune de zidul incintei militare.
Cei 103 arbori care vor fi tăiați au fost marcați de pădurari și silvicultori încă din luna ianuarie a anului trecut. Abia acum Consiliul județean Hunedoara, care administrează cetatea, a primit toate autorizațiile necesare pentru tăierea lor.
”Ei vor fi extrași în perioada următoare dacă vremea ne ajută, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții meteo, adică pământul trebuie să fie înghețat. Există niște proceduri care trebuie urmate, există foarte multă documentație care trebuie făcută, foarte multe autorizații” - a declarat Melania Iscru, purtător de cuvânt CJ Hunedoara.
Arborii care vor fi tăiați sunt din zonele cercetate și conservate ale sitului arheologic. Scoaterea acestor suprafețe din regimul silvic va ușura în viitor, atunci când va fi nevoie, tăierea și a altor copaci periculoși.
”Termenul de defrișare aici la Sarmisegetuza nu trebuie să existe. Niciodată, nici acum, nici peste 5 ani, nici peste 100 de ani nu va avea loc o defrișare. Viitorul Sarmisegetuzei arată însă fără copaci, dar acest viitor poate să fie peste 100 de ani, peste 150 de ani, peste 200 de ani” - Vladimir Brilinski, administrator sit arheologic.
Alături de cetățile dacice de la Costești, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița, Sarmisegetuza Regia este inclusă din anul 1999 în patrimoniul mondial UNESCO.
Reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş