Penuria a provocat o creștere astronomică a prețului la roșii în întreaga țară, în condițiile în care țara se confruntă deja cu o creștere vertiginoasă a prețului la carburanți. "Am declarat starea de urgență din cauza invaziei moliei de tomate, care a distrus 80% din culturile de pătlagină din țară", a declarat responsabilul agriculturii statului nigerian Kaduna, Manzo Daniel.
În statul vecin Kano, 90% din cele 17.000 de hectare de culturi au fost distruse de această insectă dăunătoare.
Vestea a provocat o tulburare profundă în țară, nigerienii exprimându-și indignarea pe rețelele de socializare. Numeroși internauți s-au indignat și cu privire la celebra sărbătoare spaniolă "La Tomatina", pentru risipa de roșii care se face cu această ocazie. În bucătăria nigeriană roșiile sunt indispensabile în pregătirea orezului "jollof", o mâncare foarte populară în țară.
Roșiile sunt atacate de "Tuta absoluta", cunoscută de legumicultori sub denumirea de molia tomatelor, o insectă polifagă extrem de periculoasă, care atacă mai multe legume, dar cu predilecție tomatele. Această dăunătoare este o microlepidopteră, un fluture mic de culoare gri-argintie, foarte rezistent la pesticide.
Atacul acestui parazit devastator începe cu vârfurile plantei, apoi se extinde la frunze. După frunze, începe distrugerea plantei în care molia își depune ouăle, acestea devenind omizi ce devorează atât frunzele cât și fructele. Ulterior, în fruct se constată galerii și excremente ale larvelor. Fructele n-au aspect comercial, nici măcar în faza de gogonele. Insecta este foarte activă în timpul nopții și mai puțin ziua, fiind foarte prolifică. În condiții de temperaturi ridicate, ciclul biologic este de 30 de zile.
Combaterea acestui dăunător se face extrem de greu, de aceea pagubele produse sunt foarte mari, ajungând la distrugerea completă a culturilor.
Penuria de tomate a făcut să crească foarte mult prețurile în întreaga țară: o cutie de roșii, care înainte costa între 300 — 1.500 de naira se vinde acum cu 42.000 de naira (186 de euro). Peste 200 de cultivatori de tomate au fost afectați, înregistrând pierderi de circa un miliard de naira.
Mai mulți experți au fost trimiși în Kenya pentru a face cursuri de pregătire și a pune la punct o strategie de luptă împotriva acestei insecte.