Cererea de anulare a acordului de mediu s-a bazat în principal pe argumentul că procedura de mediu este realizată parțial, numai pentru o activitate conexă, defrișarea pădurii, în timp ce activitatea principală, realizarea unei exploatări de lignit pe 80 de hectare, nu este evaluată deloc, scrie green-report.ro.
Cu alte cuvinte, proiectul principal este exploatația minieră de lignit (de suprafață) care implică mai multe lucrări cu impact asupra mediului, defrișarea fiind doar una dintre ele. În plus, Acordul de Mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, deși aceste măsuri sunt obligatorii.
Cariera Pinoasa se află în apropiere de orașul Rovinari, unde este una dintre cele mai mari termocentrale pe cărbune din România, iar pe lângă ea mai există încă 10 exploatări de lignit ale căror efecte cumulative nu au fost analizate.
Decizia Tribunalului București vine la două luni după ce alte 130 de hectare de pădure au fost salvate de la tăiere în vederea extinderii aceleiași cariere.
În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței.