Situația ar putea să mai dureze, întrucât autoritățile nu au o soluție imediată de remediere a situației. 18.000 de oameni sunt afectați de această situație.
Și în urmă cu trei ani autoritățile s-au confruntat cu o problemă similară.
Doar de două ori în ultimii 35 de ani, luna iulie a fost mai caldă decât acum. Temperatura a crescut cu trei grade din 1981 încoace în luna lui Cuptor. Efectele sunt dramatice: peste un milion de hectare de culturi suferă.
Seceta şi canicula au învins până şi Dunărea. Debitul fluviului a scăzut la jumătate faţă de vara trecută.
Dunărea a ajuns la debitele unor râuri mici, ceea ce a afectat grav navigaţia. Transportatorii fluviali se plâng că în acest moment funcţionează la o capacitate de 60%. Timpul de traversare a traseelor s-a dublat, iar acest lucru a dus pentru ei şi la o creştere a cheltuielilor cu 40 %.
Cele mai mari probleme sunt în zona Zimnicei, pe sectorul administrat de bulgari, unde mai multe nave staţionează din cauza nivelului scăzut al Dunării.
Între timp, la Galaţi, o insulă formată din aluviuni a ieşit la suprafaţă şi afectează traseul bacurilor. Acestea ocolesc în prezent cam 400 de metri. La Galaţi Dunărea măsoară în prezent 94 de centimetri, deşi în această perioadă ar trebui să fie de peste 400 de centimetri.
În plus, şi animalele mor de sete, ceea ce a condus la scăderea producţiei de carne şi la pierderi mari pentru fermieri şi buget.