FOTO: MediafaxFoto
ACTUALIZARE 10.21. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, polei, ninsori şi vânt puternic.
Avertizarea intră în vigoare astăzi, de la ora 23.00 şi este valabilă până în 10 decembrie, ora 10.00.
În intervalul menţionat aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea zonelor. În Oltenia şi în Muntenia va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse în general între 25 şi 50 l/mp.
În Moldova, în cursul nopţii de luni spre marţi, vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploaie şi burniţă care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice. În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 15...20 cm, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Vântul se va intensifica în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 55...60 km/h, dar izolat şi pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada.
Prima zi din săptămână vine tot cu vreme mohorâtă şi cu precipitaţii, îndeosebi în regiunile vestice şi nord-vestice ale ţării. Vor fi mai ales ploi, cu excepţia zonelor de munte şi a Moldovei, unde continuă lapoviţa şi ninsoarea. Izolat se mai poate forma polei, iar în partea de sud-est vântul prinde putere. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 1 şi 8 grade Celsius.
Pe râul Neajlov este cod portocaliu de inundații, iar zece județe sunt sub avertizare cod galben. Ploile se extind la noapte în mare parte din ţară şi vor fi abundente în sud, acolo unde sunt deja în vigoare coduri galbene şi portocalii de inundaţii. Cel mai frig rămâne în continuare în Moldova, minus 3 grade.
La munte, astăzi, norii vor fi numeroşi şi local vor cădea precipitaţii mixte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali. Izolat se poate depune polei. Vântul nu va crea probleme, iar temperaturile rămân asemănătoare cu cele din intervalul precedent. Maximele oscilează între minus 2 grade pe Ceahlău şi plus 4 grade pe Valea Prahovei, la Predeal.
Bucureştenii nu au mai văzut soarele de 28 de zile
Norii persistă astăzi şi în zona Capitalei, unde trecător apar doar burniţe. Vântul nu pune probleme, iar temperaturile cresc puţin. La amiază se pot atinge 4 grade Celsius. Totodată presiunea atmoferică va fi în scădere uşoară şi nu va crea probleme persoanelor meteo-sensibile.
În următoarele două zile temperaturile scad uşor astfel că, miercuri, nu trec de 6 grade pe nicăieri. Precipitaţii se vor înregistra marți în centrul, sudul şi estul ţării, unde local se vor aduna cantităţi importante de apă, după care se restrâng către est. Vântul va fi alert în Moldova, Bărăgan, Dobrogea, pe crestele montane şi va spulbera zăpada.
După aproape o lună cu atmosferă mohorâtă, fără nici pic de soare în sudul ţării, prognozele aduc o rază de speranţă pentru vremuri mai bune. E doar o rază, însă, pentru că până miercuri norii groşi, ploile şi lapoviţa vor domina tabloul meteo din Muntenia şi Oltenia. Joi, însă, precipitaţiile se răresc, vântul slăbeşte în intensitate, iar în multe regiuni din ţară poate să reapară soarele.
(Explicațiile meteorologului Meda Andrei, la Digi24)