Lacul Nuntaşi, situat în Biorezervaţia Deltei Dunării, care secase în totalitate la sfârșitul verii, are acum apă din nou, după ce autorităţile au decolmatat un canal care făcea legătura între ochiurile de apă din împrejurimi.
Acum, pe lacul Nuntaşi din judeţul Constanţa, pe jumătate dintre hectare găsim apă, iar pe cealaltă jumătate, nu.
Lacul Nuntași, secat în vară, se umple din nou, încet, dar sigur, cu apă. După ce Apele Române au decolmatat un canal, lacul, cunoscut pentru nămolul cu proprietăți curative, la fel ca la Techirghiol, s-ar putea umple complet până la sfârșitul lunii.
În iulie şi august, lacul Nuntaşi, bogat în nămol sapropelic, a secat în totalitate. Imaginile din vară au şocat multă lume. Lacul se transformase într-un adevărat deşert pentru că în urmă rămăsese doar nămol uscat şi crăpat.
„De aproape o săptămână, apa curge continuu acoperind deja aproape jumătate din lac. Estimăm că lacul se va umple până la sfârşitul lunii noeimbrie”, a declarat Liliana Ivancenco, director executiv ARBDD (Administrația Rezervației Biosfera Deltei Dunării).
Acum, lacul are o adâncime de 5 până la 10 cm. Înainte să sece, adâncimea medie era de 50 de cm.
„Lucrările au fost au fost mai dificiale pe anumite tronsoane din cauza solului care era umed şi risca utilajul nostru, care v-am spus – era foarte greu, să se prăbuşească. În total au fost decolmatate aproximativ 3 km de canale”, a precizat Bogdan Bola, director ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral).
Biologii speră ca flora şi fauna să se refacă până la primăvară.
„Am văzut câteva specii păsări, în special egreta, fiind o specie de pasăre care se găseşte majoritar în Delta Dunării. Le-am văzut pe lac cum încercau să pescuiască peştele care intră din Istria”, spune Andrei Călin, ecolog.
Specialiştii spun că în zonă cuibăresc aproximativ 70 de specii de păsări.
Editor : Luana Pavaluca