Video Imagini dezolante în Călărași: Una din cele mai mari bălți de pescuit din țară seacă. „Acolo creșteau pești, acum pasc oile”

Data actualizării: Data publicării:
oi care pasc intr-un lac secat
Dezastru ecologic pe una dintre cele mai mari bălți din țară: Mostiștea, în județul Călărași.

Dezastru ecologic pe una dintre cele mai mari bălți din țară: Mostiștea, în județul Călărași. Din cauza folosirii apei în exces, pentru irigații, peste o sută de hectare au secat complet din primăvară, până acum. Sunt pagube mari și în comuna vecină, Frăsinet. Dintr-o mare baltă de pescuit rămas doar trestie și noroi. Autoritățile locale dau vina pe Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și cer intervenția urgentă a Guvernului.

Dumitru Stan, fost director ANIF Călărași: Ce vedeți aici, nu credeam niciodată că se va întâmpla, în condițiile în care acest lac asigura apă atât pentru irigații, cât și pentru pește. Iată că ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul.

Balta Mostiștea este la vreo 30 de kilometri de Oltenița, între comunele Mânăstirea și Dorobanțu. Vreme multă, a fost raiul pescarilor și mândria localnicilor. Astăzi este dezastru. Peste o sută de hectare sunt secate. Prin albia bălții se merge la pas. Unde era apă și pește... acum pasc oile.

Marian Iancu, primar Mânăstirea, Călărași: În luna martie, aici era apă, erau pești. În urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment. Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. Puteți să filmați și acolo. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile.

Autoritățile din Mânăstirea și specialiștii în irigații susțin că principala cauză a dezastrului actual de pe balta Mostiștea este folosirea excesivă a apei pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. S-a luat apă fără să se completeze la loc așa cum prevede procesul tehnic.

Marian Iancu, primar Mânăstirea, Călărași: Domnilor guvernanți, domnilor autorități care sunteți în măsură să salvați lacul Mostiștea, vă rog, intervenți cât nu e prea târziu pentru a salva acest ecosistem, această baltă, una dintre marile bălți ale României!

Dumitru Stan, fost director ANIF Călărași: Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari.

Dezastru ecologic este și în comuna învecinată, Frăsinet. O mare baltă piscicolă a secat complet.

Alin Ploeșteanu, primar Frăsinet, Călărași: Noi am luat dintr-o găleată, să spunem, dar nu am mai pus în ea. Și, normal, s-a ajuns la această situație. Să nu pui o stație de pompare în funcțiune? Vorbim de niște sume infime, nu...
Reporter: Când credeți că își va reveni?
Alin Ploeșteanu: Păi, își va reveni doar atunci când o să pompeze din Dunăre în lacul Mostiștea, și mai departe în celelalte lacuri. Își bat joc, pur și simplu.

Reporter: Dădeați aici la pește, unde e uscat?
Localnic: Făceam baie, dădeam la pește.
Reporter: Acum?
Localnic: Acum... ne uităm la ea cum scade!

Două pompe ar putea remedia nenorocirea ecologică. Doar că una e ruginită, bătrână și defectă. Cealaltă nu e racordată la curent, să poată pompa apă din Dunăre. Ambele sunt gestionate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Reporter: Când va porni această stație?
Marian Stanciu, inspector de specialitate ANIF Călărași: Din punct de vedere tehnic, noi suntem pregătiți. Urmează să se rezolve problema cu documentele, și în secunda următoare noi punem sub tensiune.

Momentan, situația este blocată din cauză că ANIF are datorii către furnizorul de energie electrică. Pornirea pompei depinde strict de plata restanțelor. Dacă se achită, pompa va funcționa, apa va curge. Dacă nu... rămâne dezastru.

Reporter: Cătălin Firoiu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat a descoperit că fostul său coleg de cămin din facultate era, de fapt, actualul împărat al Japoniei
Digi FM
Cât costă o noapte de cazare la hotelul deschis de Adela Popescu, Răzvan Fodor, Smiley și Gina Pistol...
Pro FM
Celine Dion a trăit într-o sărăcie cruntă când era copil. Celebra artistă a dezvăluit cum reușea mama sa să...
Film Now
Gena Rowlands, actrița din "The Notebook", a fost diagnosticată cu Alzheimer. Fiul ei a rupt tăcerea: „Este...
Adevarul
Un inamic nevăzut și „extrem de periculos” este prezent în aerul din România: „Nu ştiam până în momentul de...
Newsweek
Ce țară „putere nucleară" ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează atent
Digi FM
Elena Lasconi: „Am o singură sensibilitate cu căsătoriile, căsătoria o văd între un bărbat şi o femeie. Fără...
Digi World
Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui studiu întins...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Ben Affleck, reacție agresivă după ce un fotoreporter l-a întrebat despre divorțul de Jennifer Lopez. Abia...
UTV
Povestea de viata a lui Florinel Coman. Fotbalistul a fost crescut de bunici, dupa ce parintii lui au plecat...