Roboscan, invenţia românească medaliată cu aur la Geneva, merge deja la export. Sistemul Roboscan a fost comandat de aeroporturi din Statele Unite, Brazilia, Franţa şi Elveţia. Iar asta, la numai o lună de la Salonul de inventică din oraşul elveţian, unde românii au făcut legea. Aparatul poate detecta arme şi droguri ascunse în aeronave. Inventatorii acestui sistem şi-au dezvăluit secretele în exclusivitate, unei echipe Digi24.
Unul dintre inventatorii sistemului Roboscan explică modul de funcţionare al acestuia: „Se apropie de linia de detecţie şi este tractat prin fasciculul de radiaţie pentru formarea imaginii radiografice finale”.
Scannerul care detectează droguri şi arme e montat pe un camion. Are un braţ mecanic dotat cu senzori şi cu o matrice care emite raze X.
În acest fel, durează doar cîteva minute realizarea unei radiografii complete a oricărui avion.
Specialiştii pot sa vadă în detaliu interiorul aparatului. Sistemul detectează orice obiect mai mare de jumătate de milimetru.
20 de specialişti au lucrat timp de peste patru ani la acest aparat.
Roboscan a fost gândit iniţial pentru pieţele sud-americane. Acolo, traficanţii de arme şi de droguri folosesc avioane mici, private, care nu sunt supuse controlului convenţional. Cercetătorii au fost surprinşi de interesul arătat de clienţi din întreaga lume. Iar 3,5 milioane de euro, cât costă un asemenea scanner, nu reprezintă un preţ prea mare pentru siguranţa zborurilor. Firma românească are deja mai multe contracte în derulare.
„Valul de interes e foarte foarte mare. Cu unii dintre partenerii potenţiali am ajuns deja mai departe.
Cel puţin patru delegaţii din SUA, Brazilia, Franţa şi Elveţia aşteptăm să vină în România”, spune Mircea Tudor, coordonatorul echipei medaliată cu aur la Geneva.
Primul interesat de invenţia de securizare românească a fost chiar aeroportul din Geneva, cu care românii sunt pe cale să semneze un contract.
Românii au câştigat cele mai multe premii la Geneva
Organizatorii Salonului de inventică spun că România începe să câştige din ce în ce mai mult teren pe piaţa internaţională a invenţiilor.
„România a fost ţara care a câştigat cele mai multe premii. Cinci dintre ele sunt cele mai importante. Şi ceilalţi concurenţi au fost impresionaţi. Invenţiile româneşti au fost de o calitate remarcabilă”, a declarat Jean-Luc Vincent, preşedintele Salonului de Expoziţii de la Geneva.
Firma românească a câştigat luna trecută, pentru a doua oară consecutiv, marele premiu la Salonul de Inventică de la Geneva. La expoziţie au participat 725 de inventatori din 45 de ţări.