Chinezii au inventat un dispozitiv de răcire care ar putea reduce la jumătate facturile la energie pe timpul verii

Data actualizării: Data publicării:
un bărbat pornește aparatul de aer condiționat
Noul dispozitiv folosește o abordare radical diferită față de un aparat de aer condiționat tradițional. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință chinezi au inventat un dispozitiv personal de răcire care utilizează mult mai puțină energie decât aparatele de aer condiționat. Acesta ar putea reduce facturile de energie la jumătate pe timpul verii, răcind direct oamenii în loc de încăperile din locuințe.

„Dispozitivul de management termic personalizat” răcește oamenii prin radiația infraroșie mijlocie, fără a fi nevoie să răcească aerul, notează Independent.

În testele pe piele artificială, oamenii de știință din China și Hong Kong au descoperit că dispozitivul poate scădea temperatura pielii cu 7,3 grade Celsius, utilizând aproximativ jumătate din energia pe care o necesita o instalație standard de aer condiționat în timpul verii.

Noul dispozitiv folosește o abordare radical diferită față de un aparat de aer condiționat tradițional, care răcește aerul dintr-o încăpere sau o clădire întreagă.

Utilizează radiația în infraroșu mijlociu pentru a răci o persoană în mod direct, reducând nevoia proceselor de tratare a aerului consumatoare de energie, cum ar fi prerăcirea, dezumidificarea și reîncălzirea.

Studiul, publicat joi în Cell Reports Physical Science, arată că dispozitivul poate economisi până la 50% din energia utilizată în mod obișnuit în sistemele convenționale de aer condiționat, oferind astfel economii la facturile de energie.

Pe măsură ce temperaturile globale bat recorduri din cauza crizei climatice, multe țări se confruntă cu valuri de căldură mai lungi, ceea ce duce la creșterea cererii de energie și la cea a facturilor. Noua tehnologie abordează această provocare oferind o metodă de răcire care nu este doar mai eficientă din punct de vedere energetic, ci și mai sigură în contextul bolilor transmise prin aer precum Covid.

Dispozitivul funcționează prin emiterea de radiații medii în infraroșu direct pe corpul uman, creând un efect de răcire fără a se baza pe circulația aerului. Această abordare reduce drastic consumul de energie, dispozitivul atingând o densitate a energiei de răcire radiantă de până la 220 W/m² – mai mult decât dublu față de sistemele actuale.

Cercetătorii au construit un prototip folosind un răcitor termoelectric și filme de polietilenă, care împreună creează o suprafață super-rece care emite radiații infraroșii. Această radiație este absorbită de piele, răcind corpul fără a fi nevoie de mișcarea aerului.

Pentru a preveni acumularea de umezeală pe suprafața de răcire, cercetătorii au încorporat folii de polietilenă ca o barieră, menținând performanța dispozitivului chiar și în medii umede. Această caracteristică anti-condens face ca dispozitivul să poată funcționa eficient pe perioade îndelungate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...