Oana Gavriliuc a urmărit proiectul Centrului Oncogen de când acesta era la stadiul de idee. Abia terminase studiile şi avea planuri să lucreze în cercetare. Şi-a îndeplinit dorinţa parțial - este cercetător, dar studiile le face înghesuită într-o cameră de zece metri pătraţi a Spitalului Judeţean alături de alţi nouă cercetători.
Oana Gavriliuc, cercetător: Toţi aşteptăm cu nerăbdare să începem activitatea aici.
Reporter: Încăpeţi acolo?
Oana Gavriliuc: Cu greu... facem în ture, cu schimbul, unii dimineaţa, unii după-masa.
Centrul de cercetare din Timişoara trebuia deschis de acum trei ani, dar s-a blocat fie din cauza constructorilor, fie din motive birocratice. Când în sfârşit clădirea a fost gata, inaugurarea a fost blocată de lipsa unui ordin de ministru care să stabilească organigrama. În consecinţă, nimeni nu poate fi angajat.
„Acum, când să-l pornim, ne confruntăm cu aceeaşi problemă, necoerenţă, lipsă de coerenţă în legislaţie, legislaţie incompletă, legislaţie contradictorie, un milion de probleme”, declară Virgil Păunescu, manager de proiect al Centrului Oncogen.
Pentru că beneficiarul proiectului urmează să fie Spitalul Judeţean Timişoara, Ministerul Sănătăţii ar trebui să aprobe şi o sursă de finanţare.
Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, spune că spitalul nu-și permite să finanțeze acest proiect pentru că „este vorba de un număr mare de angajaţi, cu salarii corespunzătoare unui centru de cercetare.”
În noua clădire vor funcţiona un centru de cercetare, un laborator de experimente, un centru avansat de diagnosticare în domeniul cancerului, un spaţiu special pentru stocarea celulelor stem, dar şi o linie de fabricaţie pentru medicamente şi vaccinuri.
Institutul va fi singurul din Europa de Est dotat cu o cameră sterilă pentru cercetări avansate. Până acum, oficialii Ministerului Sănătăţii nu au anunţat când se va tăia oficial panglica centrului de cercetare.