Raport ONU: Tone de alimente sunt risipite anual, în timp ce milioane de oameni îndură foamete

Data actualizării: Data publicării:
Lonely tree
FOTO: Getty Images

Omenirea a deteriorat aproximativ un sfert din solul non-glaciar de pe planetă, avertizează oamenii de ştiinţă ai ONU într-un raport apărut joi, relatează CNN. Pentru oprirea încălzirii globale accelerate, e nevoie ca această degradare continuă să se oprească, avertizează cercetătorii. Mai mult, în timp ce tone de alimente ajung să nu fie consumate niciodată, aproape un miliard de oameni trăiesc în foamete.

Avertismentul vine la un an după ce un alt raport al IPCC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) a concluzionat că ultima şansă pentru a evita o catastrofă climatică este reducerea drastică a folosirii combustibililor fosili până în 2030.

Al doilea raport al IPCC se concentrează pe cercul vicios generat de degradarea pământului şi schimbările climatice. Încălzirea globală a dus la creşterea intensităţii şi frecvenţei secetelor, inundaţiilor şi valurilor de căldură care afectează în mod ireversibil ecosistemele.

Defrişările şi agricultura sunt principalele responsabile pentru încălzirea planetei pentru că slăbesc capacitatea solului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă şi a preveni acumularea gazelor cu efect de seră.

Cercetătorii spun că omenirea trebuie să se concentreze imediat pe schimbarea felului în care sunt produse alimentele pentru a opri încălzirea accelerată din ultimii ani. Printre soluţii, cele mai eficiente ar fi plantarea de arbori pe terenurile agricole, îngrijirea adecvată a solului şi reducerea irosirii de alimente.

Suprafaţa Americii de Sud în sol agricol a fost degradată până acum

Oamenii folosesc în jur de 70% din suprafaţa non-glaciară a Pământului, conform raportului IPCC. Solul a fost degradat constant cu fertilizatori chimici, defrişări şi agricultură intensivă. Prin aceste acţiuni, omenirea a deteriorat două miliarde de hectare de teren, aproape de dimensiunea Americii de Sud.

Consecinţa este că acest sol este mai puţin fertil şi absoarbe o cantitate mult mai mică de carbon din atmosferă. Soluţionarea acestei probleme stă, însă, şi în consumul de alimente la nivel planetar. Conform raportului, în jur de 25-30% din alimentele produse nu sunt niciodată consumate, în timp ce peste 800 de milioane de oameni sunt subnutriţi.

Dacă risipa de alimente ar fi o ţară, ar fi a treia cea mai mare „producătoare” de încălzire globală după Statele Unite şi China, conform WRAP, organizaţie internaţională non-profit care se ocupă de reducerea risipei la nivel planetar.

Faptul că mai mult de un miliard de tone de alimente nu este consumat, în timp ce unul din nouă oameni se culcă înfometat este absurd”, a declarat Claire Kneller, lidera organizaţiei.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani