Din păcate pentru ieşeni, măsurătorile făcute de specialiştii ieşeni au arătat 32 de depăşiri ale limitelor admise pentru pulberi în suspensie. Normele europene spun că la peste 35 de depășiri într-un an, autoritățile locale sunt obligate să ia măsuri, altfel se ajunge la sancțiuni din partea comunității europene.
Dănuț Pirchiu, șef de birou la Agenția de Protecție a Mediului Iași: „Sancţiuni se pot îndrepta şi împotriva României. Se poate declanşa procedura de infringement, care prevede nişte penalităţi destul de mari, vorbim de mii, zeci de mii de euro”.
Traficul greu din oraș este unul dintre principalii factori care duc la creșterea poluării.
Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iași: „Reprezentanţii agenţiei de mediu susţin că în continuare traficul greu către vama se desfăşoară prin municipiu, ca urmare toate informările cu depăşirile vor fi transmise către Primăria municipiului Iaşi”.
Mihai Chirica, primarul interimar al Iașiului: „România are nevoie să se dezvolte și acolo unde se implementează proiecte de infrastructură se face și praf. Asta este”.
Ieșenii vor ca traficul în oraș să fie redus și să fie plantați mai mulți copaci.
Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Iași spun că municipalitatea trebuie să găsească soluții de a devia traficul greu, pentru a ocoli centrul oraşului. În caz contrar, primăria va trebui să plătească cel puțin 30.000 de euro amenzi pentru fiecare depășire la tipurile de pulberi înregistrate.