Inspirăm nisip, cenușă, noxe de la mașinile care circulă în oraș. Nu putem vorbi de un aer curat în niciun oraș din România. Un studiu INS arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu praf și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct miocardic, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare sau accident vascular cerebral.
Poluarea face praf sănătatea românilor. În Bucureşti, Ilfov şi multe alte zone, oamenii nu mai au nevoie de senzori sau hărţi privind microparticulele periculoase. Văd poluarea cu ochiul liber sau o simt atunci când respiră.
Bucureştiul este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește calitatea aerului şi nivelul zgomotului. Poluarea în Capitală este extrem de ridicată, sunt zone în care emisiile de microparticule cancerigene depășesc de șase-șapte ori valorile admise.
Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, a declarat la Digi24 că e foarte mult praf din cauza secetei, a incendierilor de miriști în jurul Bucureștiului, din toată țara. Pe primele două luni s-au raportat 6.000 de incendieri de miriști, aproximativ 100 de cazuri pe zi. Doar în Mehedinți sunt 50 de astfel de focare, a spus el.
"Nici instituțiile statului nu le raportează, nu au dotări să le stingă. Nu poți stinge cu un metru cub de apă astfel de incendieri.
Plus că dacă privești harta, apar sute de puncte roșii în fiecare zi, ceea ce înseamnă foarte multă cenușă, care la vânt cu viteză de peste 50 km pe ora ridică cenușa și praful în aer și le transportă zeci de kilometri. O astfel de imagine se vede în Ucraina, dar acolo e război. Nicăieri în restul Europei nu găsim un peisaj similar de dezastru", a declarat Berceanu.
Potrivit acestuia, incendierea miriștilor distruge partea fertilă a solului, căruia îi trebuie 150 – 200 de ani că să se regenereze.
"Problema prafului ridicat de pe șantiere și depozitările ilegale de deșeuri în jurul Bucureștiului e foarte mare, Bucureștiul plătește cel mai mare cost din Europa – 3000 de euro sunt costurile sociale pentru un bucureștean", a afirmat fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu.
La rândul său, medicul Radu Ţincu a declarat că poluarea crește incidența bolilor pulmonare cronice și scurtează durata de viață. În plus, afectează și dezvoltarea copiilor care sunt vulnerabili la aceste noxe și ajung să dezvolte astm și alte boli alergice pulmonare.
"Poluarea, dincolo de creșterea mortalității, afectează în mod global societatea, cresc costurile pentru tratamente și spitalizare, copiii afectați vor fi dependenți de medicamente pe parcursul vieții", a explicat medicul.
Putem folosi masca de protecție în continuare, dar ea ajută doar pentru particulele macroscopice, pulberi, a subliniat el: "Când sunt incendii de pădure în jurul Bucureștiului sau incinerări de deșeuri, ele au și particule macroscopice care pot fi filtrate, dar dincolo de ele, sunt și substanțe cu dimensiune foarte mică care nu pot fi filtrate".
Editor : G.M.