Un fermecător spectacol de lumini albastre venite parcă din străfundurile oceanului. De aceasta au avut parte cei care s-au plimbat la începutul acestei săptămâni de-a lungul coastelor din nord-vestul Tasmaniei.
Fenomenul se datorează algelor bioluminescente sau dinoflagelate, care sunt împinse în număr mare spre mal de maree și care în contact cu oxigenul „luminează”. Sunt organisme unicelulare, denumite științific Noctiluca scentillans, cunoscute popular ca „scânteia mării”. Strălucesc fluorescent atunci când sunt „deranjate”. Este o reacție chimică.
Pe Instagram, mai mulți admiratori ai naturii au vrut să împărtășească această frumusețe surprinsă în imagini. „Unul dintre cele mai incredibile lucruri la care am asistat vreodată cu propriii mei ochi. Norii furtunii au constituit un fundal de excepție”, scrie brett.chatwin, unul dintre cei care au reușit să facă o fotografie spectaculoasă, care circulă pe internet alături de cele ale unei alte utilizatoare de Instagram, Leanne Marshall.
Este fenomenul care i-a inspirat, probabil, și pe creatorii filmului „Avatar”.
Biologii spun că fenomenul se poate petrece și de-a lungul coastelor Australiei, Californiei, Caraibelor. Poate fi observat și pe timpul zilei, numai că atunci e vorba despre o „maree roșie”, când apa oceanului se schimbă în culori de roșu închis, maro sau portocaliu.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media