O fermă din statul Indiana a reuşit să transforme bălegarul produs de cele 3400 de vaci, de obicei o problemă pentru administratori, într-o sursă de venituri.
De doi ani, resturile sunt băgate în încăperi uriaşe unde fermentează şi produc metan. Dar în loc să ajungă în atmosferă şi să polueze, gazul este captat şi folosit să alimenteze generatoarele de electricitate. „Sunt numeroase beneficii, atât văzute cât şi nevăzute. Electricitatea este produsă într-un mod sustenabil. Nutrienţii pentru ogoare sunt gestionaţi mai bine şi sunt reduse şi mirosurile neplăcute”, a declarat Ryan Rogers, fermier.
Aproape 250 de ferme din Statele Unite folosesc această metodă care a redus cu trei milioane de tone emisiile de gaze cu efect de seră, adică echivalentul emisiilor produse de 630.000 de maşini. Autorităţile americane cred însă că este loc de mai bine. Agenţia pentru protecţia mediului din Statele Unite estimează că sunt 8.000 de ferme de vaci şi de porci care pot beneficia de pe urma sistemelor de recuperare a bio-gazului. Şi companiile care produc generatoare încearcă să-i convingă pe fermierii americani să facă această investiţie.
„Este o tehnologie testată, care funcţionează foarte bine. Aduce beneficii economice fermelor, dar şi mediului înconjurător”, a declarat Mike Fenton, reprezentantul unei companii care produce generatoare.
O instalaţie de producţie pentru biogaz poate costa şi 5 milioane de dolari, dar cheltuielile se amortizează în cinci ani. Statele Unite sunt unul dintre principalii poluatori ai lumii. Preşedintele Barack Obama a prezentat la începutul lunii o nouă Lege pentru combarea încălzirii globale şi pentru protecţia mediului.