Puternicul fenomen meteorologic El Nino, care a adus temperaturi record pe glob, s-a încheiat, dar „ce se întâmplă în continuare este incert”, spun oamenii de știință, potrivit BBC.
Biroul Australian de Meteorologie spune că Oceanul Pacific s-a „răcit substanțial” în ultima săptămână.
Acest episod natural care a început în iunie anul trecut a adus ape mai calde la suprafața Pacificului, adăugând căldură suplimentară atmosferei.
Dar ce se întâmplă în continuare este incert, spun cercetătorii.
O serie de recorduri lunare recente de temperatură la nivel mondial i-au determinat pe unii oameni de știință să se teamă că lumea ar putea intra într-o nouă fază a schimbărilor climatice și mai rapide.
Oamenii de știință spun că lunile de după sfârșitul El Nino vor oferi un indiciu puternic dacă temperaturile ridicate recente se datorează schimbărilor climatice accelerate sau nu.
La fiecare câțiva ani, debutul El Nino aduce schimbări dramatice ale vremii în multe părți ale lumii.
Valul de apă mai caldă care iese la suprafață în largul coastei Peru din America de Sud este legat de creșterea secetelor și inundațiilor în diferite părți ale lumii.
Numele complet al modelului este El Nino-Oscilația Sudică sau ENSO. Este marcat de trei faze diferite: El Nino fierbinte, condiții neutre sau o perioadă mai rece numită La Nina.
Cercetătorii spun că El Nino a dispărut
Acest El Nino actual a fost anunțat în iunie anul trecut și a atins un vârf în decembrie, dar acum, poate mai repede decât se aștepta, El Nino a dispărut.
Întrebarea critică este ce se întâmplă în continuare și în această privință oamenii de știință sunt împărțiți.
Cercetătorii americani au declarat recent că există 60% șanse ca La Nina să se dezvolte în perioada iunie-august și o șansă de 85% ca acest lucru să se întâmple până în toamnă.
Dar Biroul australian spune că astfel de declarații trebuie tratate cu prudență. Ei se așteaptă ca condițiile neutre să dureze cel puțin până în iulie.
Ei indică starea actuală fierbinte a oceanelor globale, despre care cred că afectează ENSO.
„Deoarece condițiile actuale ale oceanelor globale nu au fost observate înainte, deducțiile cu privire la modul în care ENSO se poate dezvolta în 2024, care se bazează pe evenimente din trecut, ar putea să nu fie fiabile”, au spus ei.
Poate avea un impact semnificativ asupra furtunilor și uraganelor, unii experți prezicând că, dacă La Nina va ajunge, va anunța un sezon de uragane extrem de activ în Atlantic.
Efectul de răcire al La Nina poate, de asemenea, încetini ușor rata încălzirii globale.
Acest lucru ar putea indica faptul că temperaturile record înregistrate în ultimul an au fost un mister și nu o dovadă că lumea a trecut într-o fază mai rapidă de încălzire.
Editor : B.C.