Sănătatea umană este afectată deja de schimbările climatice, iar impactul ar putea deveni catastrofal și ireversibil dacă guvernele nu iau măsuri pentru a opri încălzirea globală, scriu editorii a peste 230 de jurnale medicale într-un text comun publicat luni, potrivit CNN.
Editorialul evidențiază legăturile dintre criza climatică și impactul asupra sănătății în ultimii 20 de ani: creșterea numărului de decese provocate de caniculă, deshidratare și boli de rinichi, cancer de piele, infecții tropicale, probleme de sănătate mintală, complicații de sarcină la femei, alergii, boli de inimă și plămâni și decese asociate cu acestea.
"Sănătatea este afectată deja de creșterea temperaturilor globale și distrugerea habitatului natural, o problemă asupra căreia specialiștii atrag atenția de decenii", se arată în text.
Autorii avertizează că o creștere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelul înregistrat în epoca preindustrială și pierderea biodiversității riscă să producă "o afectare catastrofală a sănătății, care ar putea fi ireversibilă". Guvernele lumii elaborează planuri în încercarea de a nu depăși creșterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade, însă nu fac destul pentru a proteja sănătatea publică, potrivit editorialului. Încălzirea globală se situează deja în jurul valorii de 1,2 grade peste nivelul erei preindustriale.
"În ciuda preocupării globale asbsolut necesare privind noul coronavirus, nu putem aștepta să treacă pandemia pentru a reduce emisiile de gaze", scriu autorii, făcând apel la guverne să abordeze criza climatică cu același elan fără precedent cu care au confruntat pandemia.
British Medical Journal, una din revistele semnatare ale articolului, afirmă că niciodată până acum nu s-au adunat atât de multe publicații împreună pentru a susține aceeași declarație, ceea ce "reflectă severitatea urgenței climatice cu care se confruntă lumea".
Autorii avertizează, de asemenea, că ținta de a atinge neutralitatea - punctul în care lumea nu emite mai multe gaze cu efect de seră decât elimină din atmosferă - se bazează pe tehnologii încă nedemonstrate. Ei adaugă că este mai probabil ca încălzirea globală să depășească 2 grade Celsius, un prag care va aduce fenomene meteo catastrofale.
Editorialul este un apel la acțiune înaintea unei serii de întâlniri a liderilor mondiali, care vor discuta pe tema încălzirii climatice, la Adunarea Generală ONU de săptămâna viitoare, o conferință despre biodiversitate în Kunming, China, în octombrie, și un summit crucial despre criza climatică la Glasgow, în Scoția, în noiembrie.
Printre punctele-cheie pe lista discuțiilor se numără limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade, stabilirea unei date pentru încetarea folosirii cărbunelui și protejarea biodiversității pe pământ și în apă.
"Cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice globale este neputința liderilor mondiali de a împiedica creșterea temperaturii cu mai mult de 1,5 grade și de a proteja natura", scriu autorii.
Editor : Bogdan Păcurar