Au fost aproape 12 grade în Capitală în cea de-a doua zi de Crăciun şi nu e de mirare că parcurile au fost pline de oameni.
„E o primăvară timpurie, aşa”, spune un bucureștean.
Meteorologii spun că 2015 va fi declarat cel mai cald an din 1880 încoace.
„Creşterea temperaturii medii de la suprafaţa apelor şi oceanelor, aceasta temperatură medie a fost cu 0,87 mai mare decât media secolului 20”, spune Mihai Timu, meteorolog.
18,8 grade Celsius. Atât au arătat de Crăciun termometrele din New York, o temperatură care a doborât orice record de până acum. Oamenii au ieşit în parcuri, s-au dus la golf şi au patinat îmbrăcaţi în tricouri.
În sudul ţării, în schimb, tornadele au făcut prăpăd. 14 oameni au murit, după ce mai multe oraşe au fost lovite de vârtejuri uriaşe, un fenomen extrem de rar în timpul iernii. Zeci de case au fost complet distruse, lăsând comunităţi întregi sub cerul liber chiar de Crăciun.
Întreaga emisferă nordică este afectată de schimbările climatice. Iar cel mai bun exemplu este al Moscovei, unde temperaturile depăşesc în această perioadă zero grade Celsius şi au apărut ghioceii.
„O perioadă lungă cu vreme caldă are efect negativ asupra plantelor. Se grăbesc să înmugurească şi să înverzească, apoi vine îngheţul şi le strică”, spune Anton Dubeniuk, directorul grădinii Botanice din Moscova.
Vreme însorită şi la Berlin, unde tradiţionala baie la copcă nu a mai avut loc, fiindcă lacul nu era îngheţat. Aşa că cei 30 de temerari au înotat relaxaţi în apa care avea în jur de şase grade Celsius.
În România, iarna vine marţi. Nu va ninge mult, dar specialiştii spun că temperaturile vor scădea sub zero grade în mai toate regiunile.