Comisia Europeană va recomanda marți ca UE să își reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, un obiectiv care va testa apetitul politic pentru a continua lupta ambițioasă a Europei împotriva schimbărilor climatice înainte de alegerile Parlamentului European, transmite Reuters.
Proiectele de recomandare ale Comisiei, văzute de Reuters, arată că UE va sprijini ținta de 90% pentru reducerea netă a gazelor cu efect de seră, comparativ cu nivelurile din 1990.
Obiectivul pentru 2040 urmărește să mențină țările Uniunii Europene pe drumul cel bun între obiectivul actual al UE în materie de climă pentru 2030 și obiectivul său pe termen lung de a avea emisii nete zero până în 2050 și de a pune capăt contribuției continue a Europei la schimbările climatice.
Elaborat pe fondul protestelor fermierilor din Europa și al respingerii politice asupra unor legi ecologice ale UE, planul UE se va concentra pe menținerea sprijinului public și a industriilor europene.
„Pentru a continua acordul ecologic european în deceniul până în 2040, va fi nevoie de un accent suplimentar pe condițiile care să permită întreprinderilor și cetățenilor să stăpânească tranziția”, se arată într-un proiect al planului UE, văzut de Reuters, care s-ar putea schimba înainte de publicare.
„Acțiunea pentru climă trebuie să îi aducă pe toți împreună”, se spune.
Propunerea de marți va demara dezbaterea politică asupra țintei, dar va reveni unei noi Comisii UE, formată după alegerile UE din iunie, să facă o propunere juridică finală.
Agenda climatică a Europei intră într-o fază politică dificilă, deoarece începe să atingă sectoare sensibile, precum agricultura și industriile tradiționale care se confruntă cu o concurență acerbă a tehnologiei ecologice din China.
Proiectul spune că agricultura va trebui să reducă cu 30% emisiile non-CO2 până în 2040 față de nivelurile din 2015, dar oficialii UE au indicat luni că această țintă pentru sectorul tensionat de protestele fermierilor ar putea fi abandonată în documentul final.
Un al doilea document UE, care urmează să fie publicat marți, va schița planurile de captare și stocare a sute de milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050 - unul dintre multele domenii care necesită investiții uriașe în noi tehnologii.
Obiectivul pentru 2040 ar transforma mixul energetic al Europei, cu energia alimentată cu cărbune eliminată treptat și utilizarea generală a combustibililor fosili redus cu 80%, înlocuită cu energie regenerabilă și nucleară.
O reducere a emisiilor cu 90% se află chiar în intervalul de 90-95% recomandat de consilierii oficiali ai UE în domeniul climei.
Proiectul a precizat, de asemenea, costul eșecului în abordarea schimbărilor climatice, sub forma unei vremi extreme mai distructive - care, spunea, ar putea declanșa costuri suplimentare de 2,4 trilioane de euro până în 2050 dacă încălzirea globală nu ar fi limitată la 1,5 grade Celsius peste prealabil. -nivelurile industriale.
UE și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 33% în 2022, față de nivelurile din 1990.
Editor : M.I.