Europa fierbe. Fermierii au venit cu tractoare la Parlamentul European. Ursula von der Leyen retrage o lege a pesticidelor

Data actualizării: Data publicării:
tractoare la strasbourg
Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European. Circa douăzeci de tractoare şi câteva zeci de agricultori s-au adunat marţi în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg pentru a face presiune asupra eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară. Confruntată cu furia din lumea agricolă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va retrage un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Proteste la Strasbourg. Fermierii au venit la Parlamentul European cu tractoare, Ecologiștii s-au deghizat în albine

ACTUALIZARE 19:30 - Au fost organizate două manifestaţii distincte: una a coordonării rurale, pentru a denunţa importul de produse care nu sunt supuse aceloraşi norme ca în Franţa, şi o alta a unei confederaţii care se opune „noilor Organisme Modificate Genetic”.

„Manifestăm aici pentru a ne întâlni cu parlamentarii europeni, pentru a le spune să pună capăt importului de produse care nu respectă normele care ni se impun nouă. În puiul ucrainean de exemplu, există antibiotice care sunt interzise la noi", a declarat pentru AFP Germain Krantz, agricultor la Reangen, în departamentul Haut-Rhin, care denunţă o "distorsiune a concurenţei”.

Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acest membru al coordonării rurale se opune de asemenea obligaţiilor de a lăsa terenul pârloagă în UE şi deplânge povara birocraţiei.

„Tot ce cerem este să putem trăi din meseria noastră", a spus la rândul său Marie-Paule Boehler, de 43 de ani, care susţine că scoate un profit de „500 de euro la două luni” şi că depinde financiar de soţul ei. „Oamenii de acolo nu-şi dau seama ce se întâmplă pentru că îşi iau salariile în fiecare lună”, a mai spus ea referindu-se la membrii Parlamentului European.

La câţiva metri distanţă, o altă manifestaţie i-a reunit pe membrii unei confederaţii ţărăneşti şi reprezentanţii a 12 organizaţii ecologiste, precum Greenpeace, Prietenii pământului şi Generaţii viitoare.

Aceşti militanţi veniţi din toată Franţa, unii deghizaţi în albine sau în vaci, le cer eurodeputaţilor să respingă propunerea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor privind „noile tehnici genomice”, vizând dezvoltarea de varietăţi vegetale rezistente la riscuri climatice sau la insecte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În ajunul unui vot al eurodeputaţilor privind această propunere, Sylvie Colas, secretarul naţional al confederaţiei care a organizat protestul şi-a exprimat îngrijorarea că nu există nici evaluare, nici trasabilitate, nici etichetare a acestor „noi OGM”, temându-se de o contaminare a agriculturii biologice şi o „uniformizare” a culturilor.

„Să votezi pentru acest text înseamnă să mergi împotriva dreptului cetăţenilor de a-şi alege alimentaţia, să ucizi filiera biologică, cultura ţărănească, suprimând diversitatea de producţie, şi înseamnă să dezvolţi pesticide şi îngrăşăminte azotate”, a declarat ea pentru AFP, citată de Agerpres.

preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îngropat marţi un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Într-un gest de calmare a agricultorilor, Comisia a propus deja săptămâna trecută o derogare parţială la obligaţiile de a lăsa terenul pârloagă şi o limitare a importurilor ucrainene, promiţând în acelaşi timp „să simplifice” Politica Agricolă Comună (PAC).


Măsuri de securitate extraordinare au fost luate pentru a bloca accesul celor 500 de protestatari prezenți în Strasbourg.

Fermierii veniți cu tractoare merg în coloană și se îndreaptă spre Parlamentul European.

La fața locului au fost trimise echipaje de poliție care să se asigure că protestul nu va escalada. În zonă au fost luate măsuri de securitate sporită.

Fermierii au steaguri și pancarte și cer să li se rezolve revendicările.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste ale fermierilor, transmite Agerpres.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017). Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, "a devenit un simbol al polarizării", a declarat ea în plenul PE la Strasbourg. 

Și fermierii spanioli blochează autostrăzile 

Fermierii spanioli au blocat marţi traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi, alăturându-se omologilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurenţa din ţările non-UE, transmite Reuters.

Farmers Protest - Spain
Fermierii spanioli blochează autostrăzile. FOTO: Profimedia Images

"Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme", a spus Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli.

ASAJA şi alte sindicate ale fermierilor au cerut organizarea de proteste începând încă de joi, însă mulţi fermieri au ieşit pe străzi cu tractoarele marţi, creând blocaje în trafic în întreaga ţară, din Sevilia şi Granada în sud şi până la Girona, în apropiere de graniţa cu Franţa, au precizat responsabilii care se ocupă de gestionarea traficului. "Mediul rural s-a săturat", a avertizat Dujo.

La Girona, tractoarele puteau văzute cum se strâng cu o zi înainte de proteste, purtând pancarte pe care se putea citi "fără fermieri nu există mâncare".

La fel ca şi colegii lor din Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia, fermierii spanioli se plâng de birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Ei susţin că regulile care sunt impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE. În ultimele zile, blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în unele cazuri în confruntări violente cu poliţia.

Protest și în Olanda. Fermierii au blocat autostrăzi și au aprins focuri

Sute de agricultori au manifestat în Olanda, blocând autostrăzi şi aprinzând focuri, potrivit poliţiei şi presei olandeze.

Forţele de ordine nu au anunțat dacă au fost persoane arestate.

Fermierii din Belgia şi Olanda s-au alăturat unui val de manifestaţii începute de către agricultori din Franţa în ianuarie și care s-au extins apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia.

Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate aceste ţări - venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o ”explozie” a preţurilor carburanţilor.

Comisia Europeană (CE) a promis joi seara, într-o încercare de a stinge furia, măsuri prin care să apere ”interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană (UE) - şi anume printr-o reducere a ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune (PAC) vizate de manifestanţi.

Blocaj și la Vama Giurgiu

Traficul prin PTF Giurgiu-Ruse este oprit marţi pe ambele sensuri din cauza unui protest al fermierilor bulgari care se desfăşoară în sensul giratoriu din PTF Ruse.

Astfel, în cazul frontierei comune cu România, sunt avute în vedere ca spaţii pentru proteste: Podul Dunării I (Giurgiu - Ruse), Podul Dunării II (Calafat - Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak. Este prevăzută blocarea punctelor de trecere a frontierei corespondente acestora, precum PTF Giurgiu - Ruse, PTF Vidin - Calafat, PTF Silistra - Ostrov Călăraşi, PTF Kardam - Negru Vodă şi PTF Durankulak - Vama Veche.

De asemenea, producătorii agricoli bulgari intenţionează să blocheze intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia - Ruse, în dreptul localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”