Comisia Europeană propune o zi de comemorare a „victimelor schimbărilor climatice”. Timmermans: „Există morţi aproape zilnic în lume”

Data publicării:
Brussels, Belgium. 22nd June, 2022. Press conference by EU Commissioners Frans TIMMERMANS, Stella KYRIAKIDES and Virginijus SINKEVICIUS on the Nature Protection package on the Nature Restoration Law in Brussels, Belgium on Jun 22, 2022. Credit: ALEXANDROS
Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a propus joi statelor membre, cu ocazia marcării unui an de la inundaţiile catastrofale din Germania şi Belgia, instituirea unei zile de comemorare a victimelor schimbărilor climatice, transmite AFP.

Ne aducem aminte astăzi de pierderile de vieţi omeneşti provocate de condiţiile meteorologice extreme, există morţi aproape zilnic în lume. Este timpul să acordăm ceva mai multă atenţie acestor victime, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei, la sosirea la reuniunea miniştrilor mediul la Praga.

El i-a amintit pe cei în jur de 220 de morţi din iulie 2021 în Germania şi Belgia, în urma inundaţiilor provocate de ploi torenţiale, şi pe cei şase căzuţi victime ale unei tornade în Cehia în iunie 2021.

Într-un context în care Europa se confruntă cu un val de căldură şi cu incendii de amploare, comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, le-a adus miercuri seară un omagiu victimelor unui accident de elicopter în Grecia, care participau la stingerea unui incendiu de pădure. 

Ar fi bine să avem cel puţin o zi pe an în Europa pentru a comemora victimele condiţiilor meteo catastrofale cauzate de criza climatică, a declarat Timmermans. Emoţionat şi cu lacrimi în ochi, el a evocat decesul fiicei unui coleg, o adolescentă în vârstă de 15 ani care a fost luată de ape anul trecut în Ardenii belgieni.

Propunerea Comisiei va fi înaintată joi miniştrilor mediului ai Celor 27, înaintea discuţiilor cu statele membre, notează Agerpres.

Citește și: UE va cere statelor membre să limiteze temperatura în instituțiile publice la 19 grade pentru a reduce consumul de gaze

Omenirea a depășit șase din cele nouă praguri dincolo de care nu mai există condiţii favorabile propriei dezvoltări

Într-un nou raport climatic publicat la începutul acestei săptămâni, ONU a avertizat că omul trebuie să înceteze să mai considere natura ca fiind o sursă de profit pe termen scurt şi să se raporteze în schimb la valorile care leagă propria bunăstare de cea a planetei.

Supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supravieţuirea a miliarde de oameni, în vreme ce şase din cele nouă praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menţine condiţii favorabile propriei dezvoltări au fost deja depăşite.

În lipsa unei schimbări în acest sens, obiectivele de dezvoltare durabilă şi de reducere a inegalităţilor din lume vor rămâne la stadiul de promisiuni, notează IPBES - experţii în biodiversitate ai ONU -, în raportul consacrat „valorilor şi evaluării naturii”.

Raportul a fost adoptat weekendul trecut la Bonn, de reprezentanţii a 139 de ţări - inclusiv SUA, China şi Rusia - şi apare la trei zile după un alt raport al IPBES, care a avertizat că supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supravieţuirea a miliarde de oameni.

Omul - principala cauză a degradării mediului

Oamenii sunt principala cauză a acestei crize a mediului natural, ce avansează în strânsă legătură cu dereglările climatice, conchid cercetătorii.

Din 1950, speranţa de viaţă medie s-a dublat, în timp ce venitul pe cap de locuitor a crescut de cinci ori.

Or, „natura este ceea ce ne permite să trăim, furnizându-ne hrană, remedii, materii prime, oxigen, reglementare climatică şi multe altele”, subliniază Inger Andersen, şefa Programului ONU pentru mediu.

Terra are însă constrângeri fizice şi, conform oamenilor de ştiinţă, cel puţin şase din cele nouă „limite planetare” - acele praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menţine condiţii favorabile propriei dezvoltări - au fost deja depăşite.

Citește și: Parlamentul European a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”