UE va cere statelor membre să limiteze temperatura în instituțiile publice la 19 grade pentru a reduce consumul de gaze

Data actualizării: Data publicării:
Undated file photo of a person using a central heating thermostat, as industry experts will advise the Scottish Government on how to effectively decarbonise homes.
Comisia Europeană va cere statelor membre să limiteze căldura în clădirile publice la 19 grade, iar climatizarea pe timp de vară la 25 de grade. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, conform unui proiect de text consultat de AFP.

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime, se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie, transmite Agerpres.

Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare, subliniază Comisia Europeană. 

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să demareze campanii de comunicare pentru a face ca gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia clienţii protejaţi”   (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi  „simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largăde penuriile de gaze. 

În consecinţă, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze.

O întrerupere brutală a aprovizionării cu gaze ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale, în special în sectorul chimiei, avertizează Executivul comunitar. 

Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme, adaugă Comisia.

Pentru a încuraja această tendinţă, Bruxelles-ul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor.

Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

Citește și: Parlamentul European a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...