Cel mai mare aisberg din lume se desprinde acum de Antarctica. Banchiza uriașă de gheață se va prăbuși

Data actualizării: Data publicării:
aisberg

O fisură în banchiza de gheață din Antarctica amenință să ducă la desprinderea celui mai mare aisberg format vreodată. În ultimele 6 zile, fisura a crescut cu 17 kilometri și este acum la 13 kilometri distanță de marginea blocului de gheață.

Până acum, fisura era paralelă cu marginea banchizei de gheață, însă direcția de rupere s-a schimbat acum. "Fisura pare să se întoarcă spre margine, indicând că este momentul să se rupă, probabil foarte curând", spuen Adrian Luckman, liderul unei echipe de cercetători din Regatul Unit, care monitorizează evoluția fisurii încă din 2004.

Nu se poate face nimic pentru a împiedica inevitabilul, spun oamenii de știință, care apreciază că aisbergul se va rupe în curând de banchiză. Acesta ar putea măsura în jur de 5.000 de kilometri pătrați și va fi cel mai mare aisberg măsurat vreodată.

Principala preocupare a oamenilor de știință este legată acum de faptul că întregul bloc de gheață, denumit Larsen C, riscă să se dezintegreze. "Este posibil și cel mai probabil se va întâmpla ca blocul de gheață să se prăbușească și nu va fi un proces lent: se poate întâmpla într-o zi sau două", a declarat Poul Christoffersen, cercetător al Universității Cambridge.

Odată eliberat, aisbergul nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor, pentru că gheața deja plutește pe apă. Însă ea va constitui o uriașă barieră de gheață plutitoare.

 

Această desprindere a aisbergului va schimba complet peisajul antarctic și va lăsa banchiza Larsen C vulnerabilă, consideră experții. Potrivit acestora, Larsen C ar putea în final să aibă soarta banchizei Larsen B, care s-a dezintegrat de o manieră spectaculoasă în 2002, la finalul unui proces similar. Un al treilea segment, Larsen A a dispărut în 1995.

Banchizele sunt platforme masive de gheață ce plutesc pe ocean, de-a lungul coastelor continentale, având câteva sute de metri grosime. Oamenii de știință se tem că dezintegrarea acestora va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor, determinată de fenomenul de încălzire globală. Această evoluție va contribui la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani