Ceasul Apocalipsei, la trei minute de sfârșitul lumii 

Data publicării:
ceas

Ceasul Apocalipsei este o inițiativă a „The Bulletin of The Atomic Scientists”, o publicație care a fost înființată în 1945, după bombardarea de la Hiroshima și Nagasaki. Ceasul Apocalipsei a fost gândit doi ani mai târziu pentru a informa publicul despre pericolul iminent al unui război nuclear. Astfel, ceasul simbolic arată câte minute despart omenirea de o catastrofă care ar duce la dispariția ei. Scopul său s-a extins de atunci, pentru a cuprinde alți factori care amenință securitatea globală. Ceasul a fost resetat de 22 de ori în cei 70 de ani de existență.

Decizia de a muta minutarul ceasului este luată de consiliul și de directorii publicației, un grup format din 16 laureați la premiul Nobel.

Relația SUA-Rusia, motiv de îngrijorare

Oamenii de știință au enumerat mai multe motive pentru care ceasul rămâne setat la ora 23.57, dintre care se remarcă tensiunile dintre Statele Unite și Rusia, care amintesc de Războiul Rece. Cercetătorii se tem că cele două țări nu vor conveni asupra unei politici comune de limitare a armamentului. Mai mult, oamenii de știință arată că deși președintele Barack Obama a semnat un acord nuclear controversat cu Iranul, la începutul acestei luni Coreea de Nord a anunțat că a testat o armă nucleară cu succes. De asemenea, multe alte țări își măresc capacitatea de arme nucleare.

Încălzirea globală, un pericol iminent 

La luarea deciziei a contribuit și starea actuală a încălzirii globale. NASA a anunțat recent că anul 2015 a fost cel mai călduros an din istorie. În ciuda semnării unui acord global pentru lupta împotriva încălzirii globale la Paris anul trecut, cercetătorii arată că deocamdată efortul nu a fost încununat cu succes.

La conferința COP21 de la Paris a fost semnat un acord privind limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius. Documentul a fost semnat de către reprezentanții celor 196 de state care au participat la conferința privind mediul.

Totuși, încă mai există șanse de salvare. Bulletin of the Atomic Scientists arată că pentru întoarcerea ceasului trebuie reduse considerabil fondurile alocate pentru programele privind armele nucleare. Mai mult, țările trebuie să coopereze în acest efort, iar SUA trebuie să deschidă căile de comunicare cu țări precum Rusia, China și Coreea de Nord. Iar pentru a limita pericolele schimbării climatice, țările care au semnat acordul de la Paris trebuie să implementeze măsurile la care s-au angajat.

Oamenii de știință atrag atenția că ceasul nu prezice viitorul, ci atrage atenția asupra unor statistici îngrijorătoare privind tehnologiile nucleare, schimbarea climatică, biotehnologiile și securitate cibernetică.  

Scurt istoric

Ceasul a fost setat prima data în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 22 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc în lume, potrivit Agerpres. 

În 1948, ceasul a mai fost setat la ora 23.57, după ce URSS a testat primele arme nucleare. De asemenea, ceasul a ajuns, din nou, la ora 23.57 în 1987, ca o consecință a Războiului Rece.

În 1953, ceasul simbolic arăta că omenirea este la doar „2 minute" de o catastrofă, pe fondul testelor nucleare desfășurate deopotrivă de SUA și URSS, aceasta fiind cea mai apropiată oră de miezul apocaliptic al nopții ce a fost înregistrată vreodată de acest ceas.

În 2015 ceasul a fost mutat de la ora 23:55 (oră la care se afla din 2012) la 23:57 din cauza lipsei de acțiuni la nivel mondial pentru stoparea schimbărilor climatice și pentru reducerea arsenalelor nucleare precum și din cauza crizei din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...