Casele realizate la imprimanta 3D, care măsoară 200 de metri pătraţi, costă 5.000 de dolari bucata. Pentru a realiza structura şi pereţii, compania de construcţii din China foloseşte un amestec din ciment şi sticlă, la care adaugă un liant special care îi asigură o rigiditate precum cea a betonului.
„Prin procesare, substanţele toxice din mixtură sunt filtrate pentru a produce material brut care este mai solid decât betonul. Materialul nostru este mai ecologic”, spune Ma Yihe, directorul Winsun, compania care a construit casele.
Potrivit constructorului, casele realizate la imprimante 3D asigură o izolaţie foarte bună atât la temperaturile exterioare, cât şi la zgomot. Acest tip de locuinţă poate reprezenta o alternativă la casele tradiţionale din China. De exemplu, un apartament de 100 de metri pătraţi costă câteva sute de mii de dolari.
„Casa pe care o construieşti fără această tehnologie nu este agreată de oamenii obişnuiţi din cauza costului prea mare, iar calitatea ei este mai proastă decât a casei noastre. Cred că locuinţele printate în 3D se vor înmulţi în următorii cinci ani”, spune Ma Yihe.
Imprimata 3D folosită la realizarea caselor are aproape 7 metri înălţime, 10 metri lăţime şi 32 de metri lungime şi a costat trei milioane de dolari. Aparatul poate funcţiona 24 de ore din 24 astfel că, în câteva zile, poate fi construit un cartier întreg folosind această tehnologie.