Oamenii de știință se aventurează în peșterile înghețate de sub ghețarii din Alpii austrieci, condamnați la dispariție. Ei încearcă să afle de ce aceștia se topesc chiar mai repede decât se aștepta și pentru a înțelege ce soartă vor avea ghețarii din alte zone ale globului, dacă schimbările climatice nu vor fi oprite, relatează Reuters.
Este deja prea târziu pentru a salva ghețarii din Alpii de Est, despre care oamenii de știință spun că vor dispărea complet în următoarele câteva decenii.
Straniile peșteri albastre de sub ghețari conțin indicii despre modul în care gheața - care s-a acumulat de-a lungul mileniilor și s-a topit în doar câteva decenii – a scăzut mult mai repede decât se aștepta. Acest lucru ar putea ajuta comunitățile care depind de ghețari din alte părți ale lumii să gestioneze mai bine declinul acestora.
„Nu mai putem face nimic pentru ghețarii din Alpii de est. Dar aici putem vedea ce se întâmplă dacă nu facem nimic pentru ceilalți ghețari", a spus Andrea Fischer, care a adus un fotograf în cavernele de sub ghețarul Jamtalferner din Alpii tirolezi, în apropiere de granița dintre Austria și Elveția.
Jamtalferner se numără printre cei mai mari 30 de ghețari din Austria și unul dintre cei 10 în care oamenii de știință fac anual măsurători foarte precise, documentând declinul acum ireversibil.
Golurile erodează ghețarii din interior, pe măsură ce aerul mai cald și apa topită vin în contact cu tot mai multă gheață, până când se prăbușește.
„Aceste găuri sunt un semn tipic de prăbușire pe care îl observăm. Este, de asemenea, un motiv pentru care se întâmplă atât de repede - gheața este complet erodată și acest proces nu este vizibil de la suprafață, apoi dintr-o dată totul face implozie”, a spus Fischer, director interimar al Institutului de Cercetare Interdisciplinară a Munților din cadrul Academiei Austriece de Științe.
„Ghețarii alpini vor dispărea foarte probabil în următoarele decenii, pentru că nu-și pot păstra masa nici măcar în condițiile actuale de climă. Nu vedem nicio nouă formațiune de gheață în vârf. Asta înseamnă că nu vom putea salva acest ghețar, chiar dacă rămânem la nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră”, a mai spus Fischer.
Ghețarul în curs de topire a atras și atenția turiștilor, care pot merge chiar într-o excursie specială, de rămas bun, pe ghețar. Mesajul ar suna așa: „Lucrurile nu stau atât de rău”.
„De fapt, dacă nu sunteți familiarizați cu peisajul, ghețarul vă va impresiona. O mulțime de flori și ierburi cresc acolo. Se întâmplă relativ repede”, spune Christian Zangerle, ghid montan.
Editor : M.B.