Anul acesta, pasărea cu transmițător a fost observată lângă cuib de către Ciprian Fântână la sfârșitul lunii iunie. Cu ocazia verificării din iulie, specialiștii nu au mai reușit să o vadă pe Arlie, dar au investigat cuibul, confirmând faptul că puiul este în stare bună, în stare avansată de dezvoltare. În această perioadă, însă, mama acvilă stă mai departe de cuib, pentru că a început să se hrănească, nu mai clocește oul, nu mai este nevoie să supravegheze în permanență puii mici. La acvilele țipătoare mici, în prima parte a perioadei de creștere a puilor apare fenomenul denumit cainism – puiul mai mare îl ucide pe cel mai mic, fiind ulterior singurul care beneficiază de hrana adusă de părinți.
În 2011, una dintre acvilele monitorizate satelitar de ornitologii români a fost ucisă de locuitorii unui sat din Zambia. Juvenilul respectiv (denumit Lisa) provenea dintr-un cuib identificat în anul respectiv. Lisa nu a mai revenit din Africa, dar an de an, același cuib a fost ocupat de adulții care au cuibărit cu succes. Și în 2016, în Piemontul Făgărașului, părinții Lisei au un alt urmaș, observat de biologi în același cuib.
„Spre deosebire de anii trecuți (2014 și 2015), Arlie a folosit în 2016 un alt cuib. Biologii au verificat și actualul cuib și cel din 2014 și 2015, iar la cel din anii anteriori au găsit semnele unor lucrări forestiere care s-au desfășurat în imediata apropiere a cuibului probabil primăvara devreme. Pe marginea drumului forestier era rumeguș , un spațiu de depozitare de bușteni, respectiv a apărut și un nou drum forestier în zonă, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasărea a schimbat cuibul in 2016. Lucrările forestiere sunt interzise după jumătatea lunii martie în teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt sensibile la deranjul uman. În cazul în care sunt deranjate în perioada de cuibărire, în special la începutul acesteia, în lunile aprilie-mai, acvilele pot părăsi ouăle și nici nu mai depun altele în alt cuib,” spun specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR).
Acvila țipătoare mică e o specie protejată de lege. SOR speră că în zonă va fi implementat Planul de Management realizat în decursul anului trecut (care are prevăzute și astfel de măsuri de protecție și este o responsabilitate legală pentru situl Natura2000) și că astfel se vor limita factorii de perturbare a acestei specii protejate de lege. Dacă deranjul se va intensifica, atunci populația de acvile va fi pusă în pericol.
Arlie este ultima acvilă monitorizată satelitar de biologii din România. Ea face parte dintr-un grup de 19 păsări care au fost inelate și dotate cu transmițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română.