Ariile protejate, amputate în funcție de interesele miniere
Comisia de Mediu din Camera Deputaților a amânat, marți, dezbaterile la proiectul de lege ce introduce posibilitatea modificăriior ariilor naturale protejate, în funcție de licențele miniere eliberate pe suprafața ariilor.
Moment de răgaz pentru societatea civilă și pentru mișcarea ecologistă din România în privința unui controversat proiect de lege care ar permite afectarea multor Parcuri naționale din România prin activități miniere derulate în interiorul acestroa.
Comisia de Mediu a Camerei Deputaților a amânat marți votul final dat la raportul privind adoptarea proiectului de lege privind modificarea OUG 57 din 2007, act legislativ considerat prea restrictiv în privința modificării regimulului ariilor protejate. Proiectul de lege a trecut de Senat, unde a obținut un vot pozitiv.
Ce nu convine inițiatorilor la la OUG 57/2007?
Proiectul legislativ a fost inițiat de 35 de parlamentari PSD si ALDE din Senat și din Camera Deputaților. Printre aceștia se disting Varujan Vosganian (ALDE), Remus Borza, fost administrator Hidroelectrica, independent, Cătăniciu Steluța (ALDE), Andrei Gerea (ALDE, fost ministru al Energiei si IMM-urilor), Eugen Durbacă (fost primar al Galațiului, ALDE).
Proiectul lor are drept scop ușurarea intervențiilor asupra limitelor parcurilor naționale. Inițiatorii spun că legislația anterioară intrării României în UE era mult mai permisivă din acest punct de vedere. Odată cu adoptarea unei legislații noi privind posibilitatea modificării perimetrelor ariilor protejate, exploatările miniere pornite pe baza licențelor eliberate până în 2007 au fost oprite.
Cum se făcea modificarea ariilor protejate până în 2007?
-Modificările erau inițiate de către autoritatea publică centrală de protecție a mediului, cu avizul Academiei Române.
Cum s-a schimbat mecanismul, după intrarea în UE?
Modificările se fac doar în sensul delimitării unei precizii mai bune, la inițiativa custodelului ariei în cauză, pe baza unui studiu științific, cu aviz consiliului științific și cu aprobarea autorității publice centrale pentru mediu. Inițiatorii spun că prevederile actuale duc la imposibilitatea modificării limitelor unor arii protejate. Aceasta când sunt necesare modificări ca urmare:
-Au fost constatate erori majore în Planul Național de Amenajare a Teritoriului – Capitolul zone protejate.
-Nu pot fi introduce noi suprafețe, prin includere voluntară în ariile protejate.
-Nu pot fi scoase în afara ariei naturale protejate suprafețele pentru care existau licențe de concesiune eliberate anterior instituirii regimului de arie protejată. Acest ultim aspect este probabil cel care preocupă cel mai mult inițiatorii proiectului de lege.
Aceștia spun că licențele existente nu au putut fi valorificate și că în prezent nicio exploatatție nu poate funcționa ”în regim de suprapunere cu o arie naturală protejată”.
Ce propun inițiatorii prin proiect:
-Suprafețele de teren aflate in intravilanul localităților la data constituirii ariei naturale protejate nu vor putea fi introduse in interiorul ariei naturale protejate, decât în cazuri temeinic justificate într-un capitol separat al studiului de studiul de fundamentare științifică. Prevedere încâlcită a cărei singură interpretare poate fi accea că o arie naturală protejată nu are cum să includă, altfel decât în mod excepțional, o suprafață de teren din intravilanul unei localități.
- Dacă la data de 29 iunie 2007 existau licențe de concesiune a activității miniere, atunci suprafețele pentru care există licențe vor fi scoase in afara ariei naturale protejate. Limitele ariilor protejate vor fi trasate astfle încât să nu includă perimetre miniere.
Proiectul va fi dezbătut în Comisia de Mediu la o dată ulterioară după ce marți Ministerul Mediului a reclamat existența unor prevederi incorecte, neclare ale proiectului. Oficiali ai Comisie de Mediu nu au putut preciza numărul perimetrelor pentru care există licențe miniere eliberate anterior anului 2017 și care fac parte din arii naturale protejate.
Asociațiile de mediu: Măsuri contrare legislației UE
Măsurile sunt puternic criticate de asociațiile de mediu. Acestea avertizează că propunerile legislative sunt contrare obligațiilor României, împotriva legislației europene. Comisia Europeană va deschide procedură de infrigement împotriva României.
”Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Bucegi, Parcul Național Buila Vânturarița, Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Parcul Natural Munții Maramureșului, Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Natural Porțile de Fier se numără pe lista celor afectate de adoptarea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Toate aceste arii naturale sunt net mai valoroase decât resursele minerale pe care le adăpostesc în subsol.
De asemenea, nu credem că o măsură precum terenul scos din regimul ariilor protejate poate fi compensat cu un teren alăturat. În cazul unui parc natural sau sit Natura 2000, terenul trebuie să îndeplinească cerințele de semnificație ecologică, ştiinţifică, peisagistică sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic sau pedologic. Mai mult, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a adoptat o recomandare în anul 2000 prin care mineritul nu ar trebui să fie permis în ariile protejate. Recomandarea 2.82 include o secţiune care: „Cere tuturor statelor membre ale UICN să interzică prin lege orice activităţi de prospecţiuni şi extracţie a resurselor minerale în ariile protejate ce corespund categoriilor UICN I–IV de management al ariilor protejate”, spun reprezentanții asociației De-Clic care au inițiat o campanie îndreptată împotriva proiectului de lege.
”Este strict ilegal, din punct de vedere al legislației comunitare, să se schimbe limitele siturilor Natura 2000 pentru activități miniere”, spune biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.
”Comisia Europeană, la solicitare Coaliției Natura 2000, a clarificat deja situația (vezi aici – n.red.). Este interzisă modificarea limitelor SPA-urilor (siturilor pentru păsări) pe considerente economice. Modificarea limitelor SCI-urilor (siturile de habitate) se poate face doar dacă se dovedește știintific că a fost o eroare la desemnare. Deci, în niciun caz, pentru interese economice obscure”, spune el.
- Etichete:
- varujan vosganian
- ministerul mediului
- steluta cataniciu
- psd alde
- arii naturale protejate
- oug 57 2007
- licente miniere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News