„Garda a constatat că (incineratorul n.r.) nu a îndeplinit niște măsuri, i-a amendat și ne-a solicitat nouă, în calitate de emitent al autorizației, să suspendăm autorizația pe o perioadă de șase luni. Fără autorizație nu are voie să funcționeze”, a declarat, pentru ziarulincomod.ro, Florin Diaconu directorul APM Prahova.
Pe perioada suspendării autorizației de mediu, firma care administrează incineratorul de deșeuri din incinta parcului industrial Brazi nu își poate desfășura activitatea, conform deciziei Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.
Scandalul a izbucnit în luna noiembrie 2019 când, pe rețelele sociale au apărut mai multe imagini despre modul defectuos în care sunt depozitate deșeurile periculoase, pe fondul nemulțumirilor localnicilor care s-au plâns autorităților de mirosul greu „de mortăciune”, provenit în urma arderii deșeurilor. Acuzațiile au fost respinse de reprezentanții firmei care administrează respectivul incinerator.
La respectivul incinerator erau arse, pe lângă deșeurile industriale, inclusiv „deșeuri medicale periculoase” care provin de la spitalele din Prahova, Buzău, Dâmbovița, Sibiu, Argeș și București. Incineratorul a fost inaugurat în 2011, o investiție de aproape cinci milioane de euro.
În luna ianuarie, ministrul mediului, Costel Alexe, a anunțat că va trimite procurorilor dosarul ilegalităților constatate de Corpul de Control al ministerului la incineratorul de deșeuri din comuna Brazi, după ce anchetă a Digi24.ro a dezvăluit că aerul este otrăvit de fumul toxic de la deșeurile periculoase depozitate acolo.
Totodată, rapoarte oficiale au arătat că în zonă se înregistrează cea mai mare incidență din țară la îmbolnăvirile de cancer în rândul populației.