Cercetătorii spun că au descoperit cum comunică balenele. Potrivit acestora, aceste animale au dezvoltat „structuri laringiene unice pentru producerea sunetului”, transmite Sky News.
Misticetele sau „adevăratele balene” (subordinul Mysticeti) cântă datorită unui sistem unic în laringe, care funcţionează pe un principiu similar cu cel al mamiferelor terestre precum cel de la om şi descris pentru prima dată într-un studiu.
Specia baleen, care include balene cu cocoașă și balene albastre, folosește sunete de joasă frecvență pentru a comunica sub apă.
În mare, în urmă cu aproximativ cincizeci de milioane de ani, strămoşii balenelor au fost nevoiţi să-şi adapteze sistemul de comunicare pentru a evita înecul. Odontocetele, cetacee cu dinţi precum delfinul actual, au dezvoltat un organ nazal care le permite să emită sunete.
Cercetătorii au presupus că, la rândul lor, misticetele şi-au folosit laringele pentru a produce vocalize. Dar mecanismul anatomiei lor care permite aceste cântece nu a fost cu adevărat înţeles.
Primii marinari detectaseră aceste sunete ciudate, atribuite iniţial unor creaturi mitice sau „imaginaţiei marinarilor beţi”.
Abia după cel de-al Doilea Război Mondial, la sunetele înregistrate de hidrofoanele militare, cercetătorii au înţeles că aceste cântece erau produse de balene.
Mamiferele au structuri unice în laringele lor
Oamenii de știință au descoperit acum că mamiferele au structuri unice în laringele lor, care le permit să comunice și să găsească parteneri.
Potrivit acestora, alenele au o structură mare în formă de U, formată din țesuturi lungi în formă de cilindru, numite aritenoide. Structura le permite să folosească aerul pentru a genera sunete de joasă frecvență în ocean.
Coen Elemans, profesor la departamentul de biologie al Universității din Danemarca de Sud, a declarat: „Am descoperit că această structură în formă de U împinge împotriva unei perne mari din interiorul laringelui. Când balenele împing aerul din plămâni pe lângă această pernă, începe să vibreze și acest lucru generează sunete subacvatice de frecvență foarte joasă.”
Astfel, aceste animale au dezvoltat „structuri laringiene unice pentru producerea sunetului”. Odată ce plămânii sunt plini de aer, după inhalare şi închiderea valvelor care împiedică pătrunderea apei, balena produce cântecul împingând aerul prin laringe.
Dar echipa a spus că aceste „cântece” ale balenelor se ciocnesc cu zgomotele provocate de om în ocean.
Cercetătorii au scris în revista Nature că balenele pot comunica doar la o adâncime maximă de 100 de metri, fiind afectate de zgomotele generate de traficul maritim, și au cerut o mai bună reglementare pentru a proteja specia.
Prof. Elemans a adăugat: „În comparație cu anii '70, oceanele noastre sunt acum și mai pline de zgomot. Avem nevoie de reglementări stricte pentru astfel de zgomote, deoarece aceste balene sunt dependente de sunet pentru comunicare.”
Editor : B.C.