Windows 10 a fost lansat oficial pe 29 iulie, iar rata de adopție este impresionantă. În plus, viitorul pare foarte promițător atât pentru utilizatorii de PC, cât și pentru platformele mobile. Și chiar dacă nu este un sistem perfect, adoptarea meniului de Start, introducerea unui program de tip Activity tracker care îi ajută pe utilizatori să monitorizeze aplicațiile și performanța calculatorului, dar și modificările de design îl fac o opțiune extrem de atractivă. Imperfecțiunile sistemului nu țin de performanțele acestuia, ci derivă din modul în care te „spionează”.
Problema securității informațiilor private este mai stringentă ca niciodată. Și asta deoarece atât platformele Mac cât și cele Windows, Android sau iOS te tentează sau te forțează în anumite cazuri să îți sincronizezi toate conturile, toate parolele, toate informațiile în „nori”. Fie ca omul negru se numeste OneDrive, iCloud sau Google Drive, ce este în sine un avantaj pentru utilizatori poate deveni și o amenințare în cazul în care politica companiei nu este în spiritul protejării informațiilor noastre.
Microsoft își rezervă dreptul de a-ți folosi informațiile personale în cazul în care o agenție guvernamentală o cere. Și deși asta pare rezonabil la o primă vedere, situațiile în care informațiile tale pot fi împărtăşite sunt destul de vag definite ceea ce permite multe abuzuri. Este, dacă vreți, o pantă alunecoasă către o lume fără intimitate.
Din fericire, poți opri mai toate componentele care colectează date din meniul Setări sau Privacy. Dar dacă vrei să te bucuri de luxul documentelor care pot fi accesate mereu în cloud, trebuie să fii dispus să renunți la sentimentul de siguranță.