Românii sunt mari amatori de tehnologie. Dovadă stau cifrele care arată că numai anul trecut au cumpărat 600.000 de tablete, faţă de cele 200.000 de unităţi din 2012.
Situate între smartphone-uri şi laptop-uri, tabletele câştigă din ce in ce mai mult teren. Sunt uşoare, manevrabile, dar şi extrem de performante, iar cel mai des sunt folosite pentru a rula jocuri, pentru a vizualiza filme, dar şi pentru a naviga pe internet.
Pentru a putea face toate aceste lucruri pe o tabletă, clienţii verifică o serie de specificaţii tehnice: tableta să aibă un ecran de 8 sau 10 inch, iar procesorul să fie dual-core sau quad-core.
"Pot să spun că preţul mediu al unei tablete vândute este de 700-800 de lei. Preţul contează foarte mult pentru client, dar şi brandul. Brandurile puternice se caută foarte mult, dar se cauta şi tabletele româneşti care oferă o accesibilitate mai mare de preţ", spune Florin Dima, reprezentantul unui magazin de electronice.
Cele mai ieftine tablete au preţuri de 200-250 de lei. Au ecran de 7 inch, dar şi o rezoluţie slabă, comparativă cu a unui telefon mobil obişnuit. Nici procesorul nu este unul extrem de performant şi poate fi regăsit pe generaţiile mai vechi ale smartphone-urilor de acum. Pentru cei care au pretenţii, cele mai scumpe tablete ajung şi la 4.000 de lei. Au un ecran de 9 sau 12 inch, cu rezoluţie mare şi procesoare puternice, care pot întrece în performanţe unele laptop-uri.
„Exista şi tablete pentru copii, tablete care rezistă la şocuri, la umezeală, nu au un preţ foarte mare, iar meniul este uşor de accesat pentru cei micuţi”, spune Florin Dima.
Pentru acest an, specialiştii estimează că românii vor cumpăra între 800 de mii şi un milion de tablete. La un preţ mediu de 150 de euro, acest lucru înseamnă că românii vor cheltui 150 de milioane de euro numai pe tablete.