Un român a creat o aplicație care te ajută să detectezi cancerul de piele

Data publicării:
aplicatie captura

Aplicaţia a fost deja descărcată de 500.000 de ori, în toată lumea. Acum, echipe din România şi Olanda lucrează ca să-i pună pe utilizatori în legătură cu medicii specialişti.

Funcţionalitatea de bază e destul de simplă. Folosind camera telefonului se face o poză la aluniță. În doar câteva secunde, aplicaţia care detectează melanomul, cancerul de piele, îi indică utilizatorului dacă o aluniţă poate fi un motiv de îngrijorare.

Aplicaţia trimite imaginea la un server. Pe serverul respectiv există un algoritm care analizează imaginea. Algoritmul respectiv foloseşte o analiză fractală. Programul arhivează pozele făcute, astfel că poate fi urmărită evoluţia în timp a aluniţelor. Din 2011, de când a fost lansată, aplicaţia a fost descarcată de o jumătate de milion de ori, cei mai mulţi utilizatori fiind din Australia, zonă cunoscută pentru incidenţa cancerelor de piele”, a declarat Mihai Frișan, , software architect la SkinVision.

Aplicaţia creată de Mihai Frişan a intrat în atenţia unei companii olandeze de IT care acum finanţează cu 4,5 milioane de euro dezvoltarea programului. Echipe din Amsterdam, Bucureşti şi Cluj-Napoca lucrează pentru ca, în etapa următoare, utilizatorii să poată lua şi legătura cu medicii.

Utilizatorii pot să găsească medicii specialişti din apropiere, să facă o programare, să meargă la medic, dar şi să analizeze anomaliile de ţesut cu doctorul”, a declarat directorul tehnic de la SkinVision, Robbert Visser.

„Are capacitatea de a monitoriza alte date ale pacientului şi de a ne oferi posiblitatea de a cumula daze şi analize statistice importante în ceea ce priveşte lupta cu melanomul”, a adăugat medicul dermatolog Kostas Koutsioukis.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în 2012, în România au fost diagnosticate cu cancer de piele 1.121 de persoane. O treime dintre cei diagnosticaţi mor din cauza bolii.

Dacă este diagnosticată în stadii precoce, rata de supravieţuire este de 95 la sută, dacă e diagnosticat într-un stadiu tardiv, prognosticul este foarte rezervat”, a declarat președintele executiv al Societății Române de Caner, Adriana Melnic.

În România, aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită. În restul lumii costă mai puţin de 10 euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani