Un co-fondator WhatsApp îndeamnă utilizatorii să-și șteargă contul de Facebook

Data actualizării: Data publicării:
World Cup, Ebola top Facebook sharing list
(FILES) In this May 10, 2012 file photo, a view of and Apple iPhone displaying the Facebook app's splash screen in front of the login page on a computer are shown in Washington, DC. Football's World Cup and the Ebola outbreak topped the list of topics shared by Facebook users around the globe in 2014, the social networking giant said December 8, 2014. The World Cup was the top item, followed by the Ebola crisis, Brazilian elections, the death of actor Robin Williams and the "ice bucket challenge," which saw participants around the world doused with frigid water to raise funds for research on Lou Gehrig's disease. Rounding out the top 10 were the conflict in Gaza, Malaysia Airlines -- which lost two aircraft during the year -- the Super Bowl, the Ferguson, Missouri protests following the death at the hands of police of an unarmed black man, and the Sochi Winter Olympics. AFP PHOTO / KAREN BLEIER /FILES

Unul dintre fondatorii WhatsApp, aplicație cumpărată de Facebook pentru 16 miliarde de dolari, în 2014, le cere utilizatorilor de Facebook să-și șteargă contul, scrie The Verge.

facebook
Foto: Guliver/GettyImages

Jan Koum și Brian Acton au vândut aplicația WhatsApp în urmă cu patru ani și, în timp ce primul este în continuare la conducerea companiei, Acton a plecat la începutul acestui an pentru a-și deschide propria fundație.

Acum, după scandalul în care este implicat Facebook, Brian Acton le-a cerut utilizatorilor, printr-un mesaj scurt pe Twitter, să închidă conturile pe rețeaua de socializare.

„E timpul”, a scris el, adăugând hashtag-ul #stergefacebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

The Verge notează că Brian Acton nu a făcut până acum alte declarații cu privire la acest mesaj, iar WhatsApp a refuzat să comenteze pe acest subiect.

Luna trecută, Acton a investit 50 de milioane de dolari în aplicația Signa, o alternativă la WhatsApp.

Citiți și Dragoș Stanca: Datele sunt noul petrol al lumii noastre. E nevoie de educație media

Mesajul acestuia a venit pe fondul celor cinci zile de scădere a acțiunilor Facebook la bursă, după ce presa a relatat că datele a 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale, extrase nelegal, au fost folosite de către Cambridge Analytica în campania electorală a lui Donald Trump.

Brian Acton nu este primul care aduce critici la adresa celei mai mari rețele de socializare. Anul trecut, un fost director a declarat că „am creat instrumente care rup structura socială și modul în care societatea funcționează”.

Facebook este investigată în SUA pentru modul în care utilizează datele personale

Facebook este investigată în Statele Unite de Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) şi şase comisii importante din Congres în legătură cu modul în care datele personale a 50 de milioane de utilizatori au fost obţinute de firma de analiză a datelor Cambridge Analytica, care a contribuit la alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, scrie News.ro.

Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite investighează dacă Facebook a încălcat un decret din 2011 referitor la consimţământ, pentru a vedea cum a administrat datele personale ale utilizatorilor, care au fost transferate firmei Cambridge Analytica fără ştiinţa acestora, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

FTC va trimite o scrisoare companiei, a spus o altă persoană.

De asemenea, Mark Zuckerberg a fost chemat în faţa unui comitet din Parlamentul britanic pentru a aduce dovezi privind felul în care au fost folosite datele personale de către Cambridge Analytica.

Acţiunile Facebook au scăzut în urma informaţiei, continuând declinul de luni.

Facebook a anunţat că reprezentanţi ai companiei vor fi prezenţi, marţi şi miercuri, în şase comisii parlamentare, între care comisiile juridice din Camera Reprezentanţilor şi Senatului şi comisiile pentru comerţ şi informaţii din ambele camere.

FTC este cea mai importantă agenţie americană care supraveghează modul în care companiile respectă propriile politici referitoare la respectarea vieţii private şi ar putea amenda Facebook cu milioane de dolari dacă va constata că a încălcat decretul din 2011 privind consimţământul.

Cambridge Analytica a anunţat, într-o declaraţie, că respinge cu tărie „acuzaţiile false” din presă şi a precizat că datele Facebook aflate în centrul scandalului nu au fost utilizate în cadrul serviciilor oferite campaniei lui Trump.

Potrivit unei înţelegeri din 2011, Facebook a acceptat să obţină consimţământul utilizatorilor pentru anumite modificări aduse setărilor legate de confidenţialitate, în cadrul unui acord pentru închiderea acuzaţiilor federale potrivit cărora a înşelat consumatorii şi i-a obligat să ofere companiei mai multe informaţii personale decât intenţionau să o facă.

„FTC tratează foarte serios acuzaţiile că datele a milioane de oameni au fost folosite fără o autorizare corectă. Acuzaţiile subliniază şi drepturile limitate ale americanilor asupra datelor lor. Consumatorii au nevoie de o protecţie mai mare, pentru această perioadă digitală, cum ar fi legi mai cuprinzătoare pentru securitatea datelor şi confidenţialitatea acestora, transparenţa şi responsabilitatea brokerilor de date şi dreptul şi controlul asupra datelor”, a declarat comisarul FTC, democratul Terrell McSweeny, într-o declaraţie.

Dacă FTC va constata că Facebok a încălcat decretul referitor la consimţământ, poate amenda compania cu peste 40.000 de dolari pe zi pentru fiecare încălcare.

Facebook a anunţat anterior, într-o declaraţie, că „respinge orice sugestie de încălcare a decretului privind consimţământul”.

Acţunile Facebook au scăzut marţi, în timpul tranzacţiilor de la New York, cu circa 5,7%, continuând declinul de 6,8% consemnat luni, care a fost cel mai mare după martie 2014.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adevarul despre vârsta de 27 de ani la care au murit foarte multe vedete de la Kurt Cobain la Amy Winehouse...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...