Turcia restabilește accesul la Instagram. De ce a fost blocată platforma timp de nouă zile

Data publicării:
steagul turciei și logo-ul Instagram
Interdicția de nouă zile a declanșat proteste din partea utilizatorilor Instagram din Turcia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Turcia a anunțat sâmbătă că restabilește accesul la platforma socială Instagram, după ce compania Meta a fost de acord să coopereze cu autoritățile pentru a răspunde preocupărilor guvernului. Interdicția a blocat utilizatorii să-și acceseze conturile timp de nouă zile.

Turcia a blocat accesul la Instagram pe 2 august pentru că nu a respectat „legile și regulile” țării și sensibilitățile publice.

Un înalt oficial turc a acuzat Instagram că a blocat postările de condoleanțe pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul grupării militante palestiniene Hamas.

Turcia a denunțat atacurile Israelului asupra Gaza, a cerut o încetare imediată a focului și a criticat ceea ce numește sprijin necondiționat pentru Israel din partea Occidentului.

Interdicția de nouă zile a declanșat proteste din partea utilizatorilor și a întreprinderilor mici care ajung la clienții lor prin intermediul platformei.

Turcia se află pe locul cinci în lume în ceea ce privește utilizarea Instagram, cu peste 57 de milioane de utilizatori, după India, Statele Unite, Brazilia și Indonezia, potrivit platformei de date Statista.

Ca urmare a negocierilor noastre cu oficialii Instagram, vom ridica blocarea accesului după ce au promis că vor lucra împreună cu noi pentru a răspunde cererilor cu privire la catalogarea infracțiunilor și la cenzura impusă utilizatorilor”, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu.

Infracțiunile catalogate în legislația turcă includ acte precum crima, agresiunea sexuală, traficul de droguri, abuzul și tortura.

Au fost obținute câștiguri semnificative în creșterea securității în mediul digital din Turcia, conformarea legală, protecția drepturilor utilizatorilor și dezvoltarea unui mecanism de inspecție echitabil”, a mai spus Uraloglu.

Meta a fost de acord să respecte legea turcă și să asigure eliminarea eficientă a postărilor și a conținutului dacă acestea poartă elemente ale anumitor crime sau „propaganda teroristă”, a spus Uraloglu.

Măsurătorile live arată că Instagram este restabilit prin principalii furnizori de internet din Turcia, după o restricție națională care s-a întins pe nouă zile. Aceasta este cea mai lungă interdicție din țară a unei platforme sociale importante, din ultimii ani”, a transmis organizația NetBlocks.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu