Telegram oferă de acum autoritățolor date despre utilizatorii săi. Schimbarea, după arestarea fondatorului Pavel Durov

Data actualizării: Data publicării:
Pavel Durov privind spre stânga. Un telefon cu logo-ul Telegram este supraimpus pe imagine
Pavel Durov, fondatorul Telegram. Foto: Shutterstock

Aplicația de mesagerie Telegram va pune la dispoziția autorităților adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor vizați de mandate de percheziție sau alte cereri legale valide. Schimbarea politicii de confidențialitate „ar trebui să descurajeze infractorii”, a declarat luni directorul general Pavel Durov, informează BBC News.

„În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri”, a continuat Durov.

Anunțul marchează un regres semnificativ pentru Pavel Durov, cofondatorul platformei, de origine rusă, care a fost reținut de autoritățile franceze luna trecută pe un aeroport situat la nord de Paris.

Câteva zile mai târziu, procurorii de acolo l-au acuzat că a permis desfășurarea de activități infracționale pe platformă. Printre acuzațiile formulate împotriva sa se numără complicitatea la răspândirea de imagini cu abuzuri asupra copiilor și traficul de droguri.

Durov, care a negat acuzațiile, a atacat autoritățile la scurt timp după arestarea sa, afirmând că a-l considera responsabil pentru infracțiunile comise de terți pe platformă este atât „surprinzător”, cât și „greșit”.

Criticii spun că Telegram a devenit un focar de deziformare, pornografie infantilă și conținut legat de terorism, parțial din cauza unei caracteristici care permite grupurilor să aibă până la 200.000 de membri. În schimb, WhatsApp, deținut de Meta, limitează dimensiunea grupurilor la 1.000 de persoane.

Telegram a fost analizată luna trecută pentru găzduirea canalelor de extremă dreapta care au contribuit la violențele din orașele engleze.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a interzis aplicația pe dispozitivele emise de stat, în încercarea de a minimiza amenințările reprezentate de Rusia. Arestarea directorului executiv în vârstă de 39 de ani a stârnit dezbateri cu privire la viitorul protecției libertății de exprimare pe internet.

Întrebări după reținerea lui Durov

După reținerea lui Pavel Durov, mulți oameni au început să se întrebe dacă Telegram este într-adevăr un loc sigur pentru disidenții politici, potrivit lui John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab al Universității din Toronto. El spune că această ultimă schimbare de politică este deja întâmpinată cu și mai multă alarmă în multe comunități.

„Marketingul Telegram ca o platformă care ar rezista cererilor guvernamentale a atras oameni care doreau să se simtă în siguranță împărtășindu-și opiniile politice în locuri precum Rusia, Belarus și Orientul Mijlociu”, a declarat Scott-Railton. „Mulți analizează acum anunțul Telegram cu o întrebare de bază în minte: înseamnă aceasta că platforma va începe să coopereze cu autoritățile din regimurile represive?”

Telegram nu a oferit prea multă claritate cu privire la modul în care compania va face față cererilor din partea liderilor unor astfel de regimuri în viitor, a adăugat el.

Experții în securitate cibernetică spun că, deși Telegram a eliminat unele grupuri în trecut, aplicația are un sistem mult mai slab de moderare a conținutului extremist și ilegal decât companiile concurente de social media și aplicațiile de mesagerie.

Înainte de recenta extindere a politicii, Telegram furniza informații doar despre suspecții de terorism.

Luni, Durov a declarat că aplicația folosește acum „o echipă dedicată de moderatori” care utilizează inteligența artificială pentru a ascunde conținutul problematic în rezultatele căutării. Cu toate acestea, a face acest tip de material mai greu de găsit probabil că nu va fi suficient pentru a îndeplini cerințele legislației franceze sau europene, potrivit lui Daphne Keller de la Centrul pentru internet și societate al Universității Stanford.

„Orice lucru la care angajații Telegram se uită și pot recunoaște cu o certitudine rezonabilă că este ilegal, ar trebui să fie eliminat în întregime”, a declarat Keller. În unele țări, moderatorii trebuie, de asemenea, să informeze autoritățile cu privire la anumite tipuri de conținut grav ilegal, cum ar fi materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor, a adăugat ea. Keller s-a întrebat dacă schimbările companiei vor fi suficiente pentru a satisface autoritățile care doresc informații despre țintele investigațiilor, inclusiv cu cine comunică acestea și conținutul mesajelor.

„Pare a fi un angajament care este probabil mai mic decât ceea ce doresc autoritățile de aplicare a legii”, a mai declarat Keller.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât ar putea să scadă salariul net al românilor în 2025. Exemplu de calcul pentru un venit brut de 8.000...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...