Serviciul de mesagerie Telegram a fost interzis în Ucraina pentru militari și oficiali ai statului

Data publicării:
Aplicația Telegram. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images
Aplicația Telegram. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, aflat în subordinea preşedinţiei, a anunţat vineri că interzice utilizarea serviciului de mesagerie Telegram pe dispozitivele electronice ale majorităţii militarilor şi oficialilor, deoarece există suspiciunea că serviciile ruse de informaţii pot accesa mesajele, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Platforma Telegram a fost fondată în 2013 de rusul Pavel Durov, arestat în august în Franţa pentru publicarea de conţinut ilegal în aplicaţie. În prezent, el se află sub control judiciar, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul francez.

Conform estimărilor lui Durov, Telegram are 950 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Mesageria este utilizată intensiv în Rusia, Ucraina şi multe alte ţări, pentru comunicaţii oficiale sau private. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, mai mulţi miniştri de la Kiev şi forţele armate ale Ucrainei publică zilnic mesaje pe această rețea.

Consiliul de apărare ucrainean a comunicat însă că „s-a decis să se interzică instalarea şi utilizarea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor guvernului, personalului militar şi angajaţilor din domeniul securităţii şi apărării, precum şi din companiile care exploatează infrastructuri critice”.

Un înalt oficial ucrainean a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că militarii folosesc frecvent Telegram pentru a discuta probleme de serviciu confidenţiale, ceea ce reprezintă „o sursă importantă de scurgeri de informaţii, deoarece Telegram este foarte uşor de piratat” de către ruşi.

Restricţia nu li se aplică celor care sunt obligaţi să folosească platforma în cadrul atribuţiilor de serviciu, în special pentru difuzarea de comunicate oficiale, a precizat Consiliul. Aceştia nu trebuie însă să utilizeze Telegram pe computerele de serviciu, a explicat ulterior Andri Kovalenko, membru al instituţiei, care a recurs în acest scop la un mesaj pe Telegram.

Şeful informaţiilor militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a prezentat Consilului întrunit pentru a discuta „ameninţările la adresa securităţii naţionale” legate de mesageria online informaţii care dovedesc că serviciile ruse „au acces la corespondenţa personală a utilizatorilor Telegram, chiar şi la mesajele şterse, precum şi la datele lor personale”.

Reprezentanţi ai serviciilor de securitate ucrainene au dat asigurări că Rusia foloseşte Telegram pentru atacuri informatice şi pentru localizarea utilizatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri